Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvad er en forberedende grunduddannelse (FGU)? Se svaret her:

Hvad står FGU for?

Hvis du er under 25 år og føler, at du ikke er klar til at starte på en ungdomsuddannelse, så kan FGU være noget for dig!

I denne artikel vil vi besvare en række spørgsmål, der kan gøre dig klogere på, hvad et FGU-forløb indebærer, hvad du kan blive efter din FGU-uddannelse, og hvilke krav du skal leve op til før du kan begynde på FGU. 

Hvad betyder FGU?

FGU står for: Forberedende grunduddannelse, og er en uddannelse, der klæder dig på til at gå i gang med en ungdomsuddannelse eller tilegne dig et job.

En FGU kan være oplagt, hvis du er under 25 år, og ikke er parat til at begynde på eller færdiggøre en anden ungdomsuddannelse. Formålet med den forberedende grunduddannelse er således, at du efterfølgende er i stand til at fortsætte på en erhvervsuddannelse, gymnasial eksamen eller starte på en arbejdsplads. 

Hvad er FGU?

FGU-forløbet udgøres af forskellige uddannelsesspor, der kan blive tilpasset efter dine behov og interesser. 

Du kan gå i gang med en forberedende grunduddannelse på en FGU-skole i din kommune. Den forberedende grunduddannelse består af et introducerende basisforløb og tre uddannelsesspor, som du kan vælge imellem:

  • Almen grunduddannelse (AGU)
  • Produktionsgrunduddannelse (PGU)
  • Erhvervsgrunduddannelse (EGU)

Endvidere kan du blive optaget på et af de tre uddannelsesspor to gange årligt, hvorimod basisforløbet udbydes løbende. Niveauerne på både basisforløbet og de tre uddannelsesspor kan blive tilpasset efter dine færdigheder. 

Det er ligeledes ikke et krav, at du gennemfører din FGU inden for en bestemt tidsperiode, men du kan som udgangspunkt ikke være en del af FGU-forløbet i mere end to år.

Hvis du ikke er sikker på, hvorvidt den forberedende grunduddannelse passer til dig, så kan du starte i et afsøgningsforløb, der har en varighed på op til 2 uger. Dette kan være en fin måde at blive introduceret til de forskellige fagområder og få vurderet dine kompetencer. 

Der findes adskillige FGU-skoler i Danmark, fx i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Vejle. 

Således har du fået en god forståelse af, hvad et FGU-forløb indebærer. I det næste afsnit vil vi se nærmere på, hvilke fremtidsmuligheder FGU-uddannelsen giver dig. 

Hvad kan jeg blive efter FGU?

En FGU kan kvalificere dig til en erhvervsuddannelse, en 2-årig HF eller få et job som ufaglært. 

Dine fremtidsmuligheder afhænger desuden af, hvilket uddannelsesspor du vælger, og hvilke fag du har læst.

Hvis du fx gerne vil starte på en 2-årig HF-uddannelse efter dit FGU-forløb, så skal du tage forberedelseseksamen til HF på den almene grunduddannelse, agu. Denne uddannelse udgøres af de følgende fag: 

  • Dansk D 
  • Engelsk D
  • Matematik D
  • Samfundsfag på mindst G-niveau
  • Naturfag på mindst G-niveau

Hvordan kan jeg starte på en FGU-uddannelse?

Du kan påbegynde din FGU-uddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse, hvis du ikke bliver erklæret uddannelsesparat. Et muligt FGU-forløbet skal aftales i fællesskab med din vejleder i kommunen og i samarbejde med dine forældre.

Det kan også lade sig gøre at begynde på FGU-uddannelsen, hvis du har læst en anden ungdomsuddannelse som du ikke har gennemført. 

Der er ingen adgangskrav, som gør sig gældende før du kan læse en FGU. Dog kræver det, at du og din vejleder vurderer, at FGU-forløbet er det rigtige uddannelsestilbud for dig.

Derefter udarbejder i en uddannelsesplan, der indeholder en beskrivelse af, hvorledes du opnår dine uddannelses- eller arbejdsmæssige målsætninger. Desuden fungerer uddannelsesplanen også som en aftale mellem dig og den kommune, som du bor i.

Når du starter på FGU-uddannelsesinstitutionen får du også en forløbsplan, der udpensler dit uddannelsesforløb. Det kan fx være valg af uddannelsesspor, erhvervstræning og valgfag. 

fgu elev 

Kan jeg få SU, hvis jeg læser en FGU?

Du modtager ikke SU, hvis du læser en FGU. Derimod får du udbetalt en skoleydelse. Nedenstående tabel klargør, hvor meget du kan få udbetalt: 

 

Elever på FGU

Takst pr uge

Under 18 år

388 kr.

18 år og derover, hjemmeboende

672 kr.

18 år og derover, udeboende

1557 kr.

Forsørgertillæg, ikke-enlige

606 kr.

Forsørgertillæg, enlige

1520 kr.

 

Se også: