Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
Vi står midt i en omvæltning af, hvordan vi opfatter arbejde.
Hvor det før blev betragtet som en primær kilde til identitet og stabilitet, er arbejdet nu ved at blive en mindre central del af vores liv.
Fritid, fleksibilitet og balancen mellem arbejdsliv og privatliv er blevet vigtigere end nogensinde før. Vi kræver i stigende grad, at arbejdet skal passe ind i livet – ikke omvendt.
Aldrig før har fleksibilitet og balance betydet så meget.
En undersøgelse fra Deloitte (2022) viser, at 63% af Generation Z rangerer arbejdslivsbalance som deres vigtigste prioritet, når de vælger en arbejdsgiver.
En anden rapport: 'Unges Drømme 2024', lavet af Tuborgfondet, er baseret på svar fra 1.507 unge. Essensen i rapporten er:
For tidligere generationer var det økonomisk sikkerhed og karrieremuligheder, der spillede hovedrollerne. Men for de yngre generationer, især Generation Z, er der et skifte mod at se arbejdet som blot én af flere komponenter i et meningsfuldt liv.
De ønsker fleksible arbejdstider, hybridarbejde og plads til personlige interesser.
Det nye paradigme betyder, at vi insisterer på at arbejde på andre måder.
Vi vil kunne tage os tid til familie, fritid og selvudvikling, og det stiller nye krav til arbejdspladsen. Forskning fra Harvard Business Review peger på, at virksomheder, der tilbyder hybridarbejde og fleksible arbejdstider, har 30% lavere medarbejderomsætning og højere medarbejdertilfredshed.
Medarbejdere vil have friheden til at strukturere deres arbejdstid efter deres personlige liv, ikke omvendt. Dette ses også i en øget efterspørgsel efter 4 dages arbejdsuger, som giver medarbejdere mere frihed uden at sænke produktiviteten.
For at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere i fremtidens arbejdsliv må organisationer fokusere på den tredobbelte bundlinje.
Det handler ikke kun om at skabe økonomisk værdi – der skal også tages hånd om kloden og menneskerne omkring os.
Organisationer, der vægter bæredygtighed og social ansvarlighed højt, oplever større medarbejderloyalitet.
Ifølge en undersøgelse fra McKinsey (2023) er 70% af medarbejderne i Generation Z mere tilbøjelige til at arbejde for virksomheder, der aktivt bidrager til miljømæssig og social bæredygtighed.
Flere virksomheder tilpasser sig allerede fremtiden's arbejdsliv.
Virksomheder som Microsoft i Danmark og amerikanske Salesforce tilbyder nu fleksible arbejdsordninger, hvor medarbejderne selv bestemmer deres arbejdstid og arbejdssted.
Dette har øget medarbejdertilfredsheden og tiltrukket nye talenter. Derudover arbejder disse virksomheder aktivt på at reducere deres CO2-aftryk, hvilket taler direkte ind i den tredobbelte bundlinje, som appellerer til fremtidens arbejdsstyrke.
Vi ser også, at virksomheder som Velux og Arla har sat bæredygtighed i højsædet og implementeret initiativer, der fokuserer på både medarbejdernes trivsel og virksomhedens miljømæssige aftryk. Det er et udtryk for at der køres en sikker ESG-strategi.
Det handler ikke længere kun om bundlinjen – det handler om at skabe et arbejdsliv, der er i harmoni med hele mennesket og verden omkring os.
Fremtidens arbejdsplads vil i højere grad være et sted, hvor fleksibilitet og balance er fundamentale værdier.
Virksomheder skal tilpasse sig ved at skabe rammer for hybridarbejde, kortere arbejdsuger og fokusere på den tredobbelte bundlinje.
De, der formår at integrere disse elementer, vil tiltrække og fastholde fremtidens medarbejdere.
Arbejdslivet er i forandring – og vi er klar til at arbejde på andre måder. Det kræver du som leder er klar til at ændre dig i forhold til fremtidens ledelse herunder TEAL.
Vil du gerne høre mere om: