Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvad er en trainee, og hvad indebærer et traineeforløb?

Hvad er en trainee

Du har sikkert stødt på begrebet, trainee, i arbejdsrelaterede sammenhænge, fx marketingtrainee, ledertrainee og måske bare trainee, uden at vide, hvad ordet egentlig indebærer. Det er også forståeligt nok, fordi betegnelsen anvendes bredt af forskellige virksomheder, og det adskiller sig fra at være en praktikant, studerende eller elev. 

Derfor vil vi i denne artikel prøve at give dig en bedre forståelse af, hvad titlen indebærer og hvad du kan forvente som trainee på en arbejdsplads.  

 

En trainee beskriver en rolle, hvor virksomheden har gjort dig til en del af deres interne uddannelsesforløb med henblik på at dygtiggøre dig indenfor et specifikt felt. Arbejdspladsen kan selv afgøre, hvorledes denne uddannelse skal opbygges.

Det betyder bl.a. de bestemmer alt fra: Hvilke arbejdsopgaver du skal varetage til løn og længden af trainee-forløbet. Det kan altså være vanskeligt at give en forklaring, der passer til alle scenarier, idet uddannelsesforløbene kan variere fra virksomhed til virksomhed. 

På trods af uddannelsesforløbenes forskellighed, vil vi forsøge at besvare nogle af de allervigtigste spørgsmål, fx varighed, løn og struktur.  

Hvor langt er et traineeforløb?

Varigheden på et traineeforløb kan variere, men det er vanligvis omkring 3-6 måneder til 1-3 år. Desuden henvender den sig typisk til 15-18-årige. Under din tid som trainee vil du typisk have en mentor, der guider dig igennem forløbet. En trainee anses ligeledes som en medarbejder, hvorfor de fleste trainees arbejder 37 timer ugentligt.  

Traineepositionen kan være i form af praktik, der varer et antal måneder, men den kan også medføre et fast job efterfølgende. Stillingen giver bl.a. praksiserfaring, som kan blive brugbart ift. senere jobs. 

Hvad får en trainee i løn?

Lønnen, som en trainee, kan ligeledes være forskellig fra arbejdsplads til arbejdsplads. Den kan bl.a. afhænge af virksomhedens størrelse og hvor i landet den ligger. Det er virksomheden, der bestemmer lønsatsen, og typisk vil den være omkring 12.000-15.000 kr. Dog kan lønnen som trainee være højere, fx. hvis man er over 25 år. 

Hvordan er traineeforløbet opbygget?

Strukturen i traineeforløbet er ofte fastlagt, så det passer til de fleste kandidater. Dog er der en række virksomheder, der skræddersyr forløbet til hver enkelte trainee. Et eventuelt skræddersyet traineeforløb vil blive afgjort på baggrund af kandidatens allerede erhvervede erfaring eller kompetencer. 

Hvornår giver et traineeforløb mening for mig?

Traineebegrebet, er som tidligere nævnt, et bredt begreb, hvorfor det kan vanskeligt at finde ud af, hvorvidt en stilling som trainee er relevant for dig. Lad os derfor undersøge, hvornår et traineeforløb giver mening. 

  • En stilling som trainee kan være for dig, som har færdiggjort din ungdomsuddannelse, og leder efter nye udfordringer indenfor en bestemt branche før du starter på en videregående uddannelse. Størstedelen af denne type trainees vil også have en chance for efterfølgende at tilegne sig en uddannelsesaftale med arbejdspladsen
  • Omvendt kan et traineeforløb også passe til dig, som er færdig med en videregående uddannelse, men har haft vanskeligheder med at få det første job. I denne sammenhæng kan traineeforløbet fungere som en form for virksomhedspraktik. På den måde kan du opbygge et netværk og vise dine kompetencer, og således øge din sandsynlighed for et senere jobtilbud

Alt i alt er traineeforløbet egnet til dig, som gerne vil have erhvervserfaring indenfor en bestemt branche. Det er en god ide at overveje grundigt, hvilken traineestilling du ønsker, idet du hurtigt kan blive låst fast til den branche du vælger. Desuden er det værd at notere, at ikke alle virksomheder eller brancher tilbyder et traineeforløb. 

Du er nu klar til næste skridt, nemlig at søge et job som trainee.