Vi bruger cookies på ungarbejde.dk
Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer, og for at vi kan give dig den bedste service. Læs mere
Din feedback er vigtig for os!
Send mere
Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
Drømmer du om en karriere som bygningssnedker? Så se denne video, og få al den information, som du leder efter her:
Vi vil nemlig i denne artikel besvare en række spørgsmål, der kan give dig en god forståelse af, hvad en bygningssnedker arbejder med til daglig, og hvad bygningssnedkeruddannelsen indebærer.
En bygningssnedker arbejder ofte med træ, men kan også beskæftige sig med andre materialer, fx aluminium og kunststoffer. Bygningssnedkere fremstiller bl.a. døre, vinduer, møbler og inventar i private hjem. Desuden kan bygningssnedkere også opføre større inventardele såsom bardiske på restauranter.
Du kan arbejde som bygningssnedker hos snedker-, tømrer- eller inventarvirksomheder. Bygningssnedkere anvender computerstyrede maskiner, der kan designe og fremstille genstande, men de kan også benytte sig af værktøj, der er beregnet til at tilpasse dele i hånden.
Udover værkstedsarbejde, kan du også hjælpe til ude hos dine kunder, hvor du fx monterer bygningsdele og inventar. Det kan være bygningsdele, der er fremstillet på en fabrik, hvor det er dit ansvar at tilpasse delene til huset. Således har en bygningssnedker også meget kontakt med kunder og andre faggrupper.
De typiske arbejdsopgaver en bygningssnedker kan møde er bl.a.:
En bygningssnedkeruddannelse har en varighed på 3 år og 9 måneder til 4 år og 3 måneder. Bygningssnedkeruddannelsen lærer dig, hvorledes du fremstiller vinduer, døre, trapper og andet inventar i bygninger, fx paneler, skillevægge og lofter. På den måde dygtiggør bygningssnedkeruddannelsen dig inden for byggeri og energi.
Uddannelsen gør dig også i stand til at bruge computerstyrede programmer, der er vigtige i forbindelse med design og fremstilling på større maskiner i en industriel produktion. Desuden bliver du også i stand til at udføre traditionelt håndværk med håndværktøj.
Du har nu tilegnet dig en forståelse af, hvad en bygningssnedker arbejder med til dagligt, og hvor lang tid uddannelse tager. I det næste afsnit vil vi se nærmere på, hvordan uddannelsen er opbygget.
Bygningssnedkeruddannelsen er en erhvervsuddannelse, og udgøres derfor af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger. Grundforløbet bliver efterfulgt af et hovedforløb, der veksler mellem perioder på en læreplads og skolen. På skolen lærer du bl.a.:
Desuden bliver du undervist i grundfag som matematik og teknologi på F-niveau.
Hovedforløbet giver dig mulighed for at udføre teori i praktisk, idet du møder uddannelsesrelaterede arbejdsopgaver. Oplæringen foregår på en arbejdsplads, hvorfor du med fordel kan skrive en motiveret ansøgning og opstille et CV før du begynder på hovedforløbet. Det er værd at nævne, at skoleoplæring er en mulighed, hvis du ikke får en læreplads. Hvis du gerne vil lære mere om skoleoplæring kan du læse denne artikel.
Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve.
Bygningssnedkeruddannelsen kan også tages på EUX. På den måde bliver du både faglært bygningssnedker og student. Et EUX-forløb kombinerer nemlig erhvervsuddannelsen med en gymnasial eksamen. Det betyder også, at du få faglært arbejde og søge ind på en videregående uddannelse efter din EUX-eksamen. Vi har ligeledes udarbejdet en artikel om, hvad et EUX-forløb indebærer. Den kan du læse her.
Grundforløbet kan påbegyndes, hvis du opfylder nedenstående krav:
Derudover skal du være erklæret uddannelsesparat, hvis du gerne vil begynde på grundforløbet direkte efter 9. eller 10. klasse.
Du kan starte på hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, hvis du har bestået de følgende fag:
Før du kan begynde på hovedforløbet, skal du også have en uddannelsesaftale, og tage et certifikat i de nedenstående kurser, der tilbydes på grundforløbet:
Slutteligt bør det nævnes, at du kan tage bygningssnedkeruddannelsen på adskillige uddannelsesinstitutioner i landet, bl.a. i København, Aarhus og Svendborg, eller se andre jobmuligheder: