Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvordan bliver man bygningssnedker?

Drømmer du om en karriere som bygningssnedker? Så se denne video, og få al den information, som du leder efter her:

Vi vil nemlig i denne artikel besvare en række spørgsmål, der kan give dig en god forståelse af, hvad en bygningssnedker arbejder med til daglig, og hvad bygningssnedkeruddannelsen indebærer.

Hvad laver man som bygningssnedker?

En bygningssnedker arbejder ofte med træ, men kan også beskæftige sig med andre materialer, fx aluminium og kunststoffer. Bygningssnedkere fremstiller bl.a. døre, vinduer, møbler og inventar i private hjem. Desuden kan bygningssnedkere også opføre større inventardele såsom bardiske på restauranter. 

Du kan arbejde som bygningssnedker hos snedker-, tømrer- eller inventarvirksomheder. Bygningssnedkere anvender computerstyrede maskiner, der kan designe og fremstille genstande, men de kan også benytte sig af værktøj, der er beregnet til at tilpasse dele i hånden. 

Udover værkstedsarbejde, kan du også hjælpe til ude hos dine kunder, hvor du fx monterer bygningsdele og inventar. Det kan være bygningsdele, der er fremstillet på en fabrik, hvor det er dit ansvar at tilpasse delene til huset. Således har en bygningssnedker også meget kontakt med kunder og andre faggrupper. 

De typiske arbejdsopgaver en bygningssnedker kan møde er bl.a.:

 • Fremstille inventar og bygningsdele på et værksted
 • Montere og tilpasse bygningsdele hos dine kunder
 • Lægge nye gulve, fx i lejligheder, huse eller på arbejdspladser
 • Reparere skader på fx døre eller vinduer
 • Opsætte vægge og lofter i gips
 • Koordinere med andre faggrupper. Dette kan fx være murere eller malere

Hvor lang tid tager bygningssnedkeruddannelsen?

En bygningssnedkeruddannelse har en varighed på 3 år og 9 måneder til 4 år og 3 måneder. Bygningssnedkeruddannelsen lærer dig, hvorledes du fremstiller vinduer, døre, trapper og andet inventar i bygninger, fx paneler, skillevægge og lofter. På den måde dygtiggør bygningssnedkeruddannelsen dig inden for byggeri og energi. 

Uddannelsen gør dig også i stand til at bruge computerstyrede programmer, der er vigtige i forbindelse med design og fremstilling på større maskiner i en industriel produktion. Desuden bliver du også i stand til at udføre traditionelt håndværk med håndværktøj. 

Du har nu tilegnet dig en forståelse af, hvad en bygningssnedker arbejder med til dagligt, og hvor lang tid uddannelse tager. I det næste afsnit vil vi se nærmere på, hvordan uddannelsen er opbygget. 

Hvordan er bygningssnedkeruddannelsen opbygget?

Bygningssnedkeruddannelsen er en erhvervsuddannelse, og udgøres derfor af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger. Grundforløbet bliver efterfulgt af et hovedforløb, der veksler mellem perioder på en læreplads og skolen. På skolen lærer du bl.a.: 

 • IT og CAM/CAD
 • Design og formgivning
 • Byggeri og energiforståelse
 • Industriel og håndværksmæssig fremstilling af vinduer
 • Montering af bygningsdele og inventar
 • Arbejdsmiljø

Desuden bliver du undervist i grundfag som matematik og teknologi på F-niveau. 

Hovedforløbet giver dig mulighed for at udføre teori i praktisk, idet du møder uddannelsesrelaterede arbejdsopgaver. Oplæringen foregår på en arbejdsplads, hvorfor du med fordel kan skrive en motiveret ansøgning og opstille et CV før du begynder på hovedforløbet. Det er værd at nævne, at skoleoplæring er en mulighed, hvis du ikke får en læreplads. Hvis du gerne vil lære mere om skoleoplæring kan du læse denne artikel.

Uddannelsen afsluttes med en svendeprøve. 

Bygningssnedkeruddannelsen kan også tages på EUX. På den måde bliver du både faglært bygningssnedker og student. Et EUX-forløb kombinerer nemlig erhvervsuddannelsen med en gymnasial eksamen. Det betyder også, at du få faglært arbejde og søge ind på en videregående uddannelse efter din EUX-eksamen. Vi har ligeledes udarbejdet en artikel om, hvad et EUX-forløb indebærer. Den kan du læse her.

Adgangskrav til bygningssnedkeruddannelsen

Grundforløbet kan påbegyndes, hvis du opfylder nedenstående krav:

 • Du har bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve
 • Du har fået mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve

Derudover skal du være erklæret uddannelsesparat, hvis du gerne vil begynde på grundforløbet direkte efter 9. eller 10. klasse. 

Du kan starte på hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, hvis du har bestået de følgende fag: 

 • Matematik på F-niveau
 • Teknologi på F-niveau

Før du kan begynde på hovedforløbet, skal du også have en uddannelsesaftale, og tage et certifikat i de nedenstående kurser, der tilbydes på grundforløbet:

 • Arbejde med epoxy og isocyanater
 • Maskinkørekort til enkle og stationære maskiner
 • Førstehjælp på erhvervsuddannelserne 
 • Elementær brandbekæmpelse
 • Opstilling af rulle- og bukkestillads

Slutteligt bør det nævnes, at du kan tage bygningssnedkeruddannelsen på adskillige uddannelsesinstitutioner i landet, bl.a. i København, Aarhus og Svendborg, eller se andre jobmuligheder: