Vi bruger cookies på ungarbejde.dk
Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer, og for at vi kan give dig den bedste service. Læs mere
Din feedback er vigtig for os!
Send mere
Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
Synes du det er spændende at arbejde med billeder og udfolde dine kreative evner? Så er fotografuddannelsen måske noget for dig!
I denne artikel besvarer vi en række vigtige spørgsmål, der kan give dig en sund forståelse af, hvad fotografarbejdet indebærer, og hvordan du kan blive fotograf.
En fotograf opstiller bl.a. portrætter eller fotograferer materiale til reklamer eller billeder, der kan anvendes i blade, aviser og kataloger.
De typiske arbejdspladser for en fotograf er:
Du kan også være ansat hos en selvstændig fotograf, eller oprette din egen virksomhed eller udføre freelancearbejde.
Dine primære arbejdsredskaber er dit kamera og din kreativitet. Du udarbejder ligeledes ideforslag og skitser til kunder. Hertil vejleder du også kunden ift. lokation. Udover fotografi- eller optagelsesarbejdet skal du også ofte udvælge de bedste billeder og justere farver, lys og andre elementer.
Prøv at se videoen:
Lad os se nærmere på, hvordan du kan blive fotograf:
Fotografuddannelsen har en varighed på 5 år. På fotografuddannelsen lærer du bl.a.:
Desuden bliver du i stand til at genere idéforslag og skitser til kunder, udarbejde prisoverslag og samarbejde med stylister, modeller og mediefolk.
Du kan uddanne dig som fotograf i København og Viborg. Det bør også bemærkes, at fotograftitlen ikke er beskyttet, hvorfor enhver kan sælge fotografiske ydelser uden at komme på kant med markedsføringsloven. Dog giver uddannelsen dig en række centrale kompetencer du kan benytte, når du starter din fotografkarriere.
Fotografuddannelsen består af et grundforløb, som tages på en erhvervsskole. Grundforløbet varer 20 eller 40 uger. Udover grundforløbet, udgøres fotografuddannelsen af et hovedforløb, der veksler mellem perioder på din læreplads og uddannelsesinstitutionen.
På erhvervsskolen tilegner du dig en grundviden indenfor fotograffaget. Du får mulighed for at benytte denne viden, når du starter på din læreplads. På lærepladsen bliver du nemlig oplært i de arbejdsopgaver, der hører til uddannelsen. Skoleoplæring er ikke tilgængeligt på fotografuddannelsen. Du kan læse mere om skoleoplæring her (link).
Endeligt afsluttes fotografuddannelsen med en svendeprøve.
Adgangskrav til erhvervsuddannelsens grundforløb gør sig gældende. Ligeledes opleves specifikke overgangskrav, der skal være opfyldt, inden du kan videreuddanne dig på hovedforløbet.
Fotografuddannelsen har følgende adgangskrav:
Dertil skal du være erklæret uddannelsesparat, hvis du vil optages på uddannelsen direkte efter 9. eller 10. klasse.
Du kan påbegynde dit hovedforløb, og gennemføre fotografuddannelsen, når du har bestået de følgende fag:
Desuden skal du have et certifikat i de nedenstående kurser, som du undervises i på grundforløbet:
Det er ligeledes værd at bemærke, at du skal have en uddannelsesaftale før du kan starte på hovedforløbet. Derfor er det vigtigt, at du skriver en motiveret ansøgning (link) og udarbejder et CV (link).
Du får lærlingeløn fra den dag, hvor din uddannelsesaftale træder i kraft. Hvis du er under 25 år, er din startløn som læring cirka det dobbelte af SU’en for udeboende over 20 år. Lærlingelønnen stiger, mens du er under uddannelse.
Ifølge Danmarks Statistik er den gennemsnitlige indtægt pr. måned for nyuddannede private fotografer omkring 32.000 kr. Dette tal inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder.
Søger du efter andre muligheder i forhold til, hvad du kan blive, så prøv at se her: