Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Vil du gerne være kosmetolog eller kosmetiker? - Se alt om uddannelsen her

Alt du skal vide om kosmetolog- og kosmetikeruddannelsen

Synes du kosmetolog- og kosmetikeruddannelsen lyder spændende? Så læs med.

Vi vil i denne artikel besvare en række spørgsmål, der kan give dig en god forståelse af begge uddannelser. De to uddannelser er nemlig ikke identiske!

Lad os derfor starte med at gennemgå forskellen på kosmetiker- og kosmetologuddannelsen.

Hvad er forskellen på en kosmetiker og kosmetolog

Kosmetologuddannelsen er en privat uddannelse. Derfor kan den variere i både pris, kvalitet og varighed. Derimod er kosmetikeruddannelsen en statsanerkendt erhvervsuddannelse. Det betyder bl.a. kosmetikere er eksamineret efter en fælles standard. 

Således har du nu tilegnet dig en grundlæggende ide omkring, hvorledes de to uddannelser adskiller sig fra hinanden. Vi vil i det næste afsnit gennemgå, hvordan du kan blive kosmetolog.

Hvordan bliver man kosmetolog?

Du kan blive kosmetolog, hvis du tager kosmetologuddannelsen. Det er en privat uddannelse, og den har en varighed på 1 ½ år. På kosmetologuddannelsen lærer du bl.a. at behandle hudproblemer og rådgive dine kunder om hudpleje og makeup.

Desuden modtager du undervisning i teoretiske fag, fx anatomi, mikrobiologi, dermatologi, kemi og produktlære. Teorien kombineres med praktiske fag, fx hudpleje, klientrådgivning og kosmetisk behandling. Du får også kendskab til, hvorledes du opretter en klinik, hvorfor markedsføring og regnskab også er en del af pensum. 

Kosmetologuddannelsen er som tidligere nævnt en privat uddannelse, der udbydes af selvstændige skoler rundt omkring i landet. 

Kosmetologuddannelsen's opbygning

Vi tager udgangspunkt i kosmetologuddannelsen fra Cidesco Kosmetolog Skole, da det er den eneste SU-berettigede kosmetologuddannelse i Danmark. Dog er det værd at nævne, at andre kosmetologskoler tilbyder uddannelsen med anderledes priser og undervisningstider, fx deltidsundervisning. Derfor er det en god ide at rådføre sig med en, som kender faget, inden du vælger din uddannelsesinstitution. Du kan med fordel besøge en eller flere skoler, før du træffer din beslutning. 

Cidesco Kosmetolog Skole tilbyder en heltidsuddannelse, der tager 1 ½ år at gennemføre, hvor 12 måneder foregår på skolen, og 6 måneder er i praktik. Praktikstedet kan fx være et parfumeri eller en klinik. Undervisning er en blanding af teoretiske og praktiske fag:

Teoretiske fag:

 • Anatomi og bevægelseslære
 • Fysik
 • Kemi og produktlære
 • Ernæring
 • Mikrobiologi
 • Business Studies

Praktiske fag:

 • Hud- og ansigtspleje
 • Makeup
 • Kropsbehandlinger
 • Kosmetisk behandling af hænder og fødder

Cidesco-uddannelsen foregår i København. Kosmetologuddannelsens hovedfag bliver afsluttet med en skriftlig eksamen, hvorimod de praktiske fag afsluttes med en praktisk eksamen. Du afslutter den samlede uddannelse med en skriftlig eksamen, der tager udgangspunkt i klinikdrift efter dine 6 måneder i praktik. 

Jobmuligheder efter kosmetologuddannelsen

Kosmetologer arbejder i skønhedsklinikker, parfumerier og kosmetikfirmaer. Du kan ligeledes oprette din egen klinik. Dog giver uddannelserne ikke umiddelbar adgang til videreuddannelse inden for det etablerede uddannelsessystem. Her kan du i stedet tage kosmetikeruddannelsen. Vi vil vende tilbage til kosmetikeruddannelsen senere i denne artikel.

Hvad koster kosmetologuddannelsen?

Kosmetologuddannelsen på Cidesco Kosmetolog Skole koster 97.500 kr. (2021). Uddannelsen er SU-godkendt, hvorfor du kan få udbetalt SU under skoleopholdet, og herunder økonomisk støtte til at dække undervisningsafgiften. Det er værd at bemærke, at du ikke kan modtage SU på andre kosmetologskoler. 

Desuden får du elevløn, imens du er i praktik. Du kan læse vores artikel om elevløn, hvis du gerne vil lære mere om dette emne. 

I det næste afsnit vil vi se nærmere på kosmetikeruddannelsen. Men først prøv at se videoen her:

Hvor lang tid tager kosmetikeruddannelsen?

Kosmetikeruddannelsen har en varighed på mellem 3 år og 4 år. På kosmetikeruddannelsen tilegner du dig en grundlæggende viden om ansigts- og kropspleje. Du lærer også at udføre krops- og ansigtsbehandlinger, bl.a. skønhedsbehandlinger, massage og manicure. Dertil bliver du uddannet i cremer og makeup.

Uddannelsen tilbyder to specialer, nemlig hud- og skønhedsplejer eller spa- og wellnessbehandler:

 • Hud- og skønhedsplejer: Her dygtiggør du dig inden for ansigts- og kropsbehandlinger, manicure og pedicure, hårfjerning og farvning af bryn og vipper
 • Spa- og wellnessbehandler: Dette speciale lærer dig at udføre spa- og wellnessbehandlinger, og give afspændingsmassage, manicure og pedicure. Du bliver også i stand til at rådgive kunder om kropspleje og wellness

En uddannet kosmetiker kan arbejde i hudplejeklinikker, wellness-centre, parfumerier, kosmetikfirmaer, på teatre og tv, eller starte deres egen klinik.

Kosmetikeruddannelsen's opbygning

Uddannelsen udgøres af et grundforløb, der læses på en erhvervsskole. Grundforløbet varer 20 eller 40 uger, og bliver efterfulgt af et hovedforløb, som veksler mellem perioder på din læreplads og skolen.

På skolen lærer du bl.a. om:

 • Anatomi og fysiologi
 • Ernæring og sundhed
 • Hud og skønhedspleje
 • Stil, form og farve
 • Salgstræning og personlig fremtræden

Du skal desuden undervises i fag som dansk, afsætning, design, virksomhedsøkonomi og psykologi.

Lærepladsen oplærer dig derimod i praktiske arbejdsopgaver, der er relateret til din uddannelse. Oplæring foregår på en arbejdsplads eller i et skoleoplæringscenter. Kosmetikeruddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Har du lyst til at se andre muligheder for, hvad du kan blive, så prøv at se her: