Vi bruger cookies på ungarbejde.dk
Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer, og for at vi kan give dig den bedste service. Læs mere
Din feedback er vigtig for os!
Send mere
Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
En maskinsnedker er håndværkeren bag mange af de genstande, vi omgiver os med i hverdagen, fx møbler, køkkener, døre, vinduer og lofter. Synes du det lyder spændende? Så læs med.
I denne artikel vil vi nemlig besvare en række vigtige spørgsmål i forbindelse med maskinsnedkeruddannelse.
Maskinsnedkeruddannelsen har en varighed på 2 år og 6 måneder til 4 år og 3 måneder. På uddannelsen tilegner du dig en grundlæggende viden inden for materialer og maskiner, der anvendes i fremstilling. Uddannelsen lærer dig også at programmere, opstille og optimere de forskellige typer af maskiner, der findes på diverse arbejdspladser. Dette kan være alt fra små fræsere til store computerstyrede maskiner i træ- og møbelindustrien. Desuden klæder maskinsnedkeruddannelsen dig på til at arbejde med produktionstegninger og tegneprogrammer.
En maskinsnedker kan arbejde i forskellige typer af virksomheder inden for træ- og møbelindustrien. Det kan fx være firmaer, der producerer møbler, køkkener, kontorinventar, døre og vinduer. Du kan også arbejde på mindre snedker- og tømrerværksteder eller oprette din egen snedkervirksomhed.
Prøv og se denne video om at være maskinsneder:
Du kan afslutte din maskinsnedkeruddannelse med et af de følgende specialer:
Du har nu en god forståelse af, hvordan du kan blive maskinsnedker, og hvilke specialer du kan vælge. Lad os derfor se på, hvorledes uddannelsen er opbygget.
Maskinsnedkeruddannelsen er en erhvervsuddannelse, der udgøres af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger. Grundforløbet bliver efterfulgt af et hovedforløb, som veksler mellem perioder på din læreplads og skole. På skolen undervises du bl.a. i nedenstående fag:
Dertil tilegner du dig viden inden for materiale og bearbejdningsforståelse og arbejdsmiljø.
Hovedforløbet kombinerer teori med praktisk erfaring, idet du møder uddannelsesrelaterede arbejdsopgaver på din læreplads. Oplæringen foregår på en arbejdsplads eller i et skoleoplæringscenter, hvis du ikke kan finde en læreplads. Maskinsnedkeruddannelsen afsluttes med en svendeprøve.
Du bliver udbetalt lærlingeløn, når din uddannelsesaftale med den pågældende virksomhed træder i kraft. Din lærlingeløn er typisk dobbelt så høj som SU for udeboende over 20 år, hvis du er under 25 år. Lønnen stiger, mens du er under uddannelse.
Erhvervsuddannelsen stiller en række krav før du kan blive optaget på grundforløbet. Du skal ligeledes leve op til specifikke overgangskrav, inden du kan fortsætte på hovedforløbet.
Lad os starte med at gennemgå adgangskravene til grundforløbet:
Derudover skal du være erklæret uddannelsesparat, hvis du gerne vil begynde på uddannelsesforløbet direkte efter 9. eller 10. klasse.
Du kan starte på hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, hvis du har bestået de nedenstående fag:
Desuden skal du i grundforløbet have taget de følgende certifikater:
Hovedforløbet kræver også en uddannelsesaftale eller aftale om skoleoplæring, hvorfor det er vigtigt du forbedrer en motiveret ansøgning og skriver et godt CV.
Maskinsnedkeruddannelsen kan tages på forskellige uddannelsesinstitutioner i landet, fx i København, Aarhus og Svendborg.
Det er også værd at nævne, at du kan læse maskinsnedkeruddannelsen på EUX. Således kan du blive både faglært maskinsnedker og student, idet en EUX-uddannelse kombinerer erhvervsuddannelsen med en gymnasial eksamen.
Derfor har du en erhvervsfaglig studentereksamen, og kan få faglært arbejde eller søge ind på en videregående uddannelse.
Et maskinkørekort er dokumentation på, at du har bestået teoretiske og praktiske prøver omkring arbejdsmiljø, maskinsikkerhed og maskinbetjening, gældende for en eller flere af snedkerfagets maskiner. Maskinkørekortet er bl.a. obligatorisk på maskinsnedkeruddannelsen, men alle med en interesse i træ- og møbelindustrien kan få glæde af kortet.