Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Sådan bliver du maskinsnedker

En maskinsnedker er håndværkeren bag mange af de genstande, vi omgiver os med i hverdagen, fx møbler, køkkener, døre, vinduer og lofter. Synes du det lyder spændende? Så læs med.

I denne artikel vil vi nemlig besvare en række vigtige spørgsmål i forbindelse med maskinsnedkeruddannelse. 

Hvordan bliver man maskinsnedker?

Maskinsnedkeruddannelsen har en varighed på 2 år og 6 måneder til 4 år og 3 måneder. På uddannelsen tilegner du dig en grundlæggende viden inden for materialer og maskiner, der anvendes i fremstilling. Uddannelsen lærer dig også at programmere, opstille og optimere de forskellige typer af maskiner, der findes på diverse arbejdspladser. Dette kan være alt fra små fræsere til store computerstyrede maskiner i træ- og møbelindustrien. Desuden klæder maskinsnedkeruddannelsen dig på til at arbejde med produktionstegninger og tegneprogrammer. 

En maskinsnedker kan arbejde i forskellige typer af virksomheder inden for træ- og møbelindustrien. Det kan fx være firmaer, der producerer møbler, køkkener, kontorinventar, døre og vinduer. Du kan også arbejde på mindre snedker- og tømrerværksteder eller oprette din egen snedkervirksomhed. 

Prøv og se denne video om at være maskinsneder:

Specialer inden for maskinsnedkeruddannelsen

Du kan afslutte din maskinsnedkeruddannelse med et af de følgende specialer:

 • Maskinsnedker: Her får du kendskab til de adskillige typer maskiner, og til alle faser af produktionsforløbet
 • Produktionsassistent, møbler: Dette speciale ruster dig til at arbejde med maskiner, der opleves i møbel- og køkkenvirksomheder
 • Produktionsassistent, døre og vinduer: Du bliver uddannet til at arbejde med de maskiner, som bliver benyttet på savværker og i døre- og vinduesvirksomheder

Du har nu en god forståelse af, hvordan du kan blive maskinsnedker, og hvilke specialer du kan vælge. Lad os derfor se på, hvorledes uddannelsen er opbygget.

Hvordan er maskinsnedkeruddannelsen opbygget?

Maskinsnedkeruddannelsen er en erhvervsuddannelse, der udgøres af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger. Grundforløbet bliver efterfulgt af et hovedforløb, som veksler mellem perioder på din læreplads og skole. På skolen undervises du bl.a. i nedenstående fag:

 • Maskinbetjening og værktøjer
 • Digital tegning (CAD)
 • Programmering af computerstyrede maskiner og robotteknologi
 • Måleteknik
 • Formgivning og konstruktioner
 • Planlægning af produktion 
 • Kvalitetskontrol

Dertil tilegner du dig viden inden for materiale og bearbejdningsforståelse og arbejdsmiljø. 

Hovedforløbet kombinerer teori med praktisk erfaring, idet du møder uddannelsesrelaterede arbejdsopgaver på din læreplads. Oplæringen foregår på en arbejdsplads eller i et skoleoplæringscenter, hvis du ikke kan finde en læreplads. Maskinsnedkeruddannelsen afsluttes med en svendeprøve.

Lærlingeløn på hovedforløbet

Du bliver udbetalt lærlingeløn, når din uddannelsesaftale med den pågældende virksomhed træder i kraft. Din lærlingeløn er typisk dobbelt så høj som SU for udeboende over 20 år, hvis du er under 25 år. Lønnen stiger, mens du er under uddannelse.

Adgangskrav til maskinsnedkeruddannelsen

Erhvervsuddannelsen stiller en række krav før du kan blive optaget på grundforløbet. Du skal ligeledes leve op til specifikke overgangskrav, inden du kan fortsætte på hovedforløbet. 

Lad os starte med at gennemgå adgangskravene til grundforløbet:

 • Du skal have bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve
 • Du skal have fået mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve

Derudover skal du være erklæret uddannelsesparat, hvis du gerne vil begynde på uddannelsesforløbet direkte efter 9. eller 10. klasse.

Du kan starte på hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, hvis du har bestået de nedenstående fag:

 • Matematik på F-niveau
 • Teknologi på F-niveau

Desuden skal du i grundforløbet have taget de følgende certifikater:

 • Arbejde med epoxy og isocyanater
 • Maskinkørekort til enkle og stationære maskiner
 • Førstehjælp på erhvervsuddannelserne
 • Elementær brandbekæmpelse

Hovedforløbet kræver også en uddannelsesaftale eller aftale om skoleoplæring, hvorfor det er vigtigt du forbedrer en motiveret ansøgning og skriver et godt CV.

Maskinsnedkeruddannelsen kan tages på forskellige uddannelsesinstitutioner i landet, fx i København, Aarhus og Svendborg.

Maskinsnedkeruddannelsen på EUX

Det er også værd at nævne, at du kan læse maskinsnedkeruddannelsen på EUX. Således kan du blive både faglært maskinsnedker og student, idet en EUX-uddannelse kombinerer erhvervsuddannelsen med en gymnasial eksamen. 

Derfor har du en erhvervsfaglig studentereksamen, og kan få faglært arbejde eller søge ind på en videregående uddannelse. 

Hvad er et maskinkørekort?

Et maskinkørekort er dokumentation på, at du har bestået teoretiske og praktiske prøver omkring arbejdsmiljø, maskinsikkerhed og maskinbetjening, gældende for en eller flere af snedkerfagets maskiner. Maskinkørekortet er bl.a. obligatorisk på maskinsnedkeruddannelsen, men alle med en interesse i træ- og møbelindustrien kan få glæde af kortet. 

Vil du gerne vide mere om andre jobmuligheder, så prøv at klikke nedenfor: