Vi bruger cookies på ungarbejde.dk
Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer, og for at vi kan give dig den bedste service. Læs mere
Din feedback er vigtig for os!
Send mere
Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
Har du en interesse inden for mikrobiologi, fysik og kemi? Og synes du det lyder spændende at arbejde med miljøstyring, hygiejne og produktionsudstyr for at styre bakterier og svampe i en produktionsproces, således ost, is, yoghurt og cremefraiche får en god konsistens og smag. Så kan mejeristuddannelsen være noget for dig!
I denne artikel besvarer vi en række relevante spørgsmål i forbindelse med mejeristuddannelsen.
Lad os starte med at se på, hvad en mejerist arbejder med til daglig.
En mejerist forarbejder mælk til fx ost og smør. Mejerister arbejder typisk på store mejerier, men de kan ligeledes finde beskæftigelse i firmaer, som fremstiller medicin.
Når den rå mælk ankommer til mejeriet fra gårdene, gennemgår den adskillige processer og bliver behandlet af mange maskiner, før den ender som et færdigt produkt. Mejeristen spiller en vigtig rolle i denne transformation, bl.a. betjener mejeristen udstyr og maskiner, og har et indgående kendskab til de forskellige processer, fx varmebehandling og syrning.
Du har nu en forståelse af, hvad en mejerist beskæftiger sig med. I det næste afsnit, vil vi se nærmere på mejeristuddannelsen.
Prøv også at se denne video om at arbejde som mejerist:
Mejeristuddannelsen har en varighed på 2 år og 2 måneder til 3 år og 8 måneder. På mejeristuddannelsen lærer du at forarbejde mælk til mejeriprodukter. Du bliver bl.a. i stand til at:
Dertil lærer du at blande mælken til en bestemt fedtprocent og efterbehandle den, fx i form af pasteurisering og homogenisering. På mejeristuddannelsen får du også et kendskab til, hvordan du passer og rengør maskinerne, som anvendes til fremstillingen af mejeriprodukterne.
Uddannelsens kan afsluttes som mejerioperatør eller med et speciale som mejerist. Mejeristuddannelsen kan tages på Kold College (EUD) i Odense.
Mejeristuddannelsen er en erhvervsuddannelse, der udgøres af et grundforløb, som varer enten 15 uger eller 35 uger. Grundforløbet bliver efterfulgt af et hovedforløb, der veksler mellem perioder på en læreplads og skolen.
På skolen bliver du bl.a. undervist i de følgende fag:
Hovedforløbet kombinerer teori med praktisk erfaring, idet du møder uddannelsesrelaterede arbejdsopgaver på din læreplads. Oplæringen foregår på en arbejdsplads, hvorfor du skal skrive en motiveret ansøgning (link) og opstille et CV (link). Mejeristuddannelsen afsluttes med en svendeprøve.
Det er værd at nævne, at skoleoplæring ikke tilbydes på mejeristuddannelsen.
Erhvervsuddannelsen stiller en række krav før du kan blive optaget på grundforløbet. Du skal også leve op til specifikke overgangskrav, inden du kan fortsætte på hovedforløbet.
Lad os først gennemgå adgangskravene til grundforløbet:
Desuden skal du være erklæret uddannelsesparat, hvis du gerne vil begynde på uddannelsesforløbet direkte efter 9. eller 10. klasse.
Du kan starte på hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, hvis du har bestået de nedenstående fag:
Før du kan begynde på hovedforløbet, kræves det også, at du har tilegnet dig en uddannelsesaftale, og taget et certifikat i begge nedenstående kurser, der tilbydes på grundforløbet:
Hvis du gerne vil læse på mejeristuddannelsen, er det ligeledes vigtigt, at du har en interesse for fødevarer, og er indstillet på skiftende arbejdstider, fx aften-, nat- og weekendarbejde.
En mejeristelev kan modtage lærlingeløn (link), når uddannelsesaftalen med den pågældende virksomhed træder i kraft. Din lærlingeløn er typisk dobbelt så høj som SU for udeboende over 20 år, hvis du er under 25 år. Lønnen stiger, mens du er under uddannelse.
Den nedenstående tabel klargør, hvad nyuddannede mejerister tjener pr. måned. Tallene er vejledende og inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder.
Privat |
|
Mejerichef |
44.848 kr. |
Mejerist |
36.857 kr. |
De typiske arbejdspladser for en mejerist er små gårdmejerier, højindustrielle mejerier, bryggerier, ismejerier og medicinalvirksomheder.
Vil du gerne inspireres til andre uddannelser, så prøv at se her: