Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvordan bliver jeg social- og sundhedsassistent? Se alt du skal vide her

Social- og sundhedsassistent

Drømmer du om at blive social- og sundhedsassistent? Så er du landet det rigtige sted. 

I denne artikel vil vi nemlig besvare en række centrale spørgsmål du måske har i forbindelse med SOSU-assistentuddannelsen. 

Hvad er forskellen på en SSA og SSH?

Forskellen på en social og sundhedsassistent (SSA) og en social- og sundhedshjælper (SSH) er, at du som uddannet social- og sundhedshjælper, starter senere på uddannelsen som SSA.
 
I praksis betyder det, at du først starter, når de andre studerende har gennemført skole- og praktikperiode 1a. Det vil sige, at din uddannelse som SSA tager ca. 6 måneder mindre.

Hvad laver en social- og sundhedsassistent?

En social- og sundhedsassistent er en autoriseret sundhedsmedarbejder, der arbejder med professionel sygepleje, træning og omsorg. Du tager dig bl.a. af ældre, patienter på sygehuse eller mennesker med psykisk eller fysisk handicap. En social- og sundhedsassistent arbejder ofte på sygehuse, på plejecentre, i hjemmeplejen hos borgere eller på bosteder. 

De typiske arbejdsopgaver en SOSU-assistent beskæftiger sig med er:

  • Yde sygepleje og personlig pleje til borgere 
  • Støtte og vejlede syge borgere eller mennesker, som er i behandling
  • Vejlede personer, der befinder sig i vanskelige livssituationer
  • Hjælpe med at genoptræne fx efter skader eller sygdom
  • Samarbejde på tværs af faggrupper

Du har nu fået et indblik i, hvordan dagligdagen kan se ud for en SOSU-assistent. I det næste afsnit vil vi se nærmere på, hvorledes du kan blive social- og sundhedsassistent.

Se også denne video, hvor du ser, hvordan det er for Rasmus at arbejde som social- og sundhedsassistent for en dag:

Hvor lang tid tager det at blive social- og sundhedsassistent?

Social- og sundhedsassistentuddannelsen har en varighed på 3 år og 10 måneder til 4 år og 7 måneder. 

På SOSU-assistentuddannelsen lærer du at yde omsorg, personlig hjælp og sygepleje til ældre, svækkede eller syge borgere. Desuden får du kendskab til sygdomme og de dertilhørende symptomer, årsager og behandlingsmetoder. Social- og sundhedsassistentuddannelsen klæder dig også på til at vejlede og motivere mennesker til at klare hverdagen på bedste vis, fx ved genoptræning efter et sygdomsforløb. Uddannelsen styrker også dine sociale kompetencer, idet du bliver i stand til at skabe tillidsfulde relationer til de forskellige mennesker, som du hjælper.

Social- og sundhedsassistentuddannelsen bliver tilbudt af adskillige uddannelsessteder i Danmark. Du kan fx tage uddannelsen i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Vejle.

Hvordan er SOSU-assistentuddannelsen opbygget?

Social- og sundhedsassistentuddannelsen er en erhvervsuddannelse, der udgøres af et grundforløb, som har en varighed på 20 eller 40 uger. Grundforløbet bliver efterfulgt af et hovedforløb, der veksler mellem perioder på din læreplads og skolen. På skolen bliver du bl.a. undervist i de følgende fag:

  • Mødet med borgeren og patienten
  • Det sammenhængende borger- og patientforløb
  • Sygdom og sygepleje
  • Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering 
  • Farmakologi og medicinhåndtering

Desuden møder du også fag såsom dansk, engelsk og naturfag.

Hovedforløbet består af et praktikforløb, hvor du får lov at prøve kræfter med uddannelsesrelaterede arbejdsopgaver. Oplæringen foregår på en arbejdsplads, hvorfor det er vigtigt du forbereder en motiveret ansøgning og opstiller et CV. Det er ligeledes værd at nævne, at skoleoplæring ikke tilbydes, hvis du ikke tilegner dig en læreplads. SOSU-assistentuddannelsen bliver afsluttet med en eksamen og et uddannelsesbevis. 

Social- og sundhedsassistentuddannelsen på EUX

SOSU-assistentuddannelsen udbydes også i form af et EUX-forløb. Således kan du både blive faglært SOSU-assistent og student, idet en EUX kombinerer erhvervsuddannelsen med en gymnasial eksamen. Et færdiggjort og bestået EUX-forløb giver dig altså mulighed for at få faglært arbejde eller søge ind på en videregående uddannelse. 

Adgangskrav på SOSU-assistentuddannelsen

Social- og sundhedsassistentuddannelsen stiller en række adgangskrav før du kan påbegynde et grundforløb:

  • Du skal have bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve 
  • Du skal have fået mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve

Derudover skal du være erklæret uddannelsesparat, hvis du ønsker at starte på grundforløbet direkte efter 9. eller 10. klasse. 

Det efterfølgende hovedforløb har også overgangskrav du skal leve op til:

  • Bestået dansk på D-niveau
  • Bestået naturfag på E-niveau

Desuden skal du have en uddannelsesaftale med en virksomhed, og taget de følgende kurser, der tilbydes på grundforløbet:

  • Førstehjælp på mellemniveau
  • Elementær brandbekæmpelse

Kan man få elevløn på SOSU-assistentuddannelsen?

Du får udbetalt elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale gør sig gældende. Beløbet er typisk dobbelt så højt som SU for udeboende over 20 år. Det er også værd at bemærke, at din elevløn stiger, mens du er under uddannelsen. 

Hvad får man i løn som social- og sundhedsassistent?

Den nedenstående tabel klargør, hvor meget en nyuddannede SOSU-assistent tjener pr. måned. Tallene er fra Danmarks Statistik og inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder. 

 

 

Privat

Kommune

Social og sundhedsassistent

37.101 kr. 

31.769 kr.

Plejehjemsassistent

30.622 kr. 

31.269 kr. 

 

Og søger du andre muligheder eller inspiration, så prøv at klikke på: