Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Job i Grækenland

Grækenland er kendt for moussaka, som er deres nationalret, men også at der et dejligt klima og højest 137 km til vandet. Så what's not to like?

Dine forældre vil måske sige, at Grækenland var ved at gå statsbankerot i 2015, og det er faktisk korrekt. Grækenland var løbet tør for kontanter til at betale sin gæld. Den græske regering kørte en økonomisk politik, som EU langt fra var enig i. Men nu er Grækenland igen godt kørende, efter 15 sparepakker.

At Grækenland har haft en finansiel krise, er selvfølgelig godt at kende til, men det kommer ikke til at have nogen betydning for, om du skal søge et arbejde i Grækenland eller ej.

I Grækenland kan du få et kanon sabbatår. Landet er helt fantastisk. Der er:

  • Masser af bjerge
  • 14.000 km kystlinje
  • God mad
  • Dagstemperaturerne svinger mellem 12 grader i januar, og 32 grader i juli
  • Grækenland har flere arkæologiske museer end noget andet land i hele verden

I hovedstaden Athen, som ligger i det sydlige Grækenland, er der flest job at søge. Her kan du arbejde om dagen, og tage ud og svømme i Middelhavet efter arbejde.

I weekenden kan du opleve Akropolis, som er kendt som en af verdens mest kendte ruiner. Akropolis var et effektivt forsvarsværk for de gamle grækere.

Athen byder på mange seværdigheder inklusiv:

  • Lucabettus bjerget
  • Nationalhaven
job i Grækenland

Vil du gerne på udflugt, kan det anbefales at tage til Thessaloniki med det hvide tårn og Heptapyrgion fæstningen. Brug eventuelt KTEL-busserne. Vil du besøge en eller flere af de mange græske øer, kan du tage en færge. Tognettet er derimod ikke verdens bedste i Grækenland. Det skyldes blandt andet, at 80% af landet er præget af bjerglandskab. Men det kan være billigere at tage med tog fremfor bus.

Leveomkostninger i Grækenland

Der betales med euro i Grækenland, men følgende priser er nævnt i danske kroner.

Du kan som hovedregel regne med at priserne er 30-50% lavere i Grækenland i forhold til i Danmark. Det vil sige, hvis du giver 50 kroner for en kop kaffe på en cafe i Danmark, så ville de "kun" koste 25 kroner i Athen.

I Athen kan man i de fleste tilfælde købe en enkelt busbillet svarende til 10-20 kroner. 

Skal du hjem fra byen om aftenen eller i de sene nattetimer, er det en fordel, at det kun koster cirka 7 kroner pr. kilometer i en taxi. Så du kan komme trygt hjem uden, at det koster en formue.

Skat i Grækenland

Når du er bosiddende i Grækenland, bliver du beskattet af din lønindtægt. Beskatningen ligger mellem 9 og 44%, og afhænger af, hvor meget du tjener.  Jo mere du tjener, jo højere procentsats. 

Eksempelvis skal du tjene mere end 40.000 euro, for at betale 44% i skat, og det vil du formentlig ikke komme til at betale, hvis du arbejder som dansktalende kunderservicemedarbejder eller lignende. Procentsatserne er som følger:

  • 0 - 10.000 euro (9%)
  • 10.000 - 20.000 euro (22%)
  • 20.000 - 30.000 euro (28%)
  • 30.000 - 40.000 euro (36%)

I forbindelse med at du får din kontrakt udleveret af din arbejdsgiver, kan du spørge til skatteforhold i Grækenland, så du ikke får nogle ubehagelige overraskelser.

Det er dog værd at bemærke, at:

  • Socialsikringsbidrag på 14%, skal betales ud over din indkomstskat
  • Social solidaritetsafgift (2,2 - 10%) skal betales af alle indtægter over 12.000 euro

Arbejde i Grækenland

Med et arbejde i Grækenland, så kan du opnå at få en masse gode og internationale venner. Det kan du selvfølgelig også få ved at komme til nogle af de arrangementer, som expats laver via Facebook-grupper eller formelle netværk såsom Meetup eller InterNations.

arbejde i Grækenland
Typiske job du kan søge som ung er:
  • Kundeservicemedarbejder
  • Teknisk support
  • Content creator (indholdsmoderator)

At være en content creator vil sige, at du skriver artikler til kundernes website eller blog. Det kan også være, at du er med til at lave indhold til de sociale medier.

En af fordelene ved at arbejde i Grækenland er, at landet er den del af EU. Derfor kan du opleve, at nogle af de fordele, som du oplever som medarbejder i Danmark, vil du også opleve i Grækenland.

Eksempelvis hvis du har en kontrakt uden tidsbegrænsning, vil du efter din prøveperiode have et opsigelsesvarsel:

  • Ved 1-2 års ansættelse, har din arbejdsgiver 1 måneders opsigelse
  • Ved 2 og 5 års ansættelse, har din arbejdsgiver 2 måneders opsigelse

Er du over 18 år, vil du også være omfattet af reglen for mindsteløn.

At Grækenland er en del af EU, giver dig også en række fordele, når du skal have en bankkonto mv.

Sådan får du en god start

For alle gælder det, at man skal have et ID, når man arbejder i Grækenland mere end 90 dage. Som EU-borger skal du til gengæld ikke ansøge om hverken visum eller arbejdstilladelse. Det skyldes reglen om arbejdskraftens frie bevægelighed i EU.

Så snart du har din arbejdskontrakt i hånden, går du på den lokale politistation (hvor der er en udlandsafdeling), eller til et udlændinge kontor.

Husk at medbringe:

  • 4 pasfotos
  • Dit pas
  • Din ansættelseskontrakt
  • Et bevis på, hvor du bor, eksempelvis din lejekontrakt
  • Dit blå EU-sygesikringskort, som du kan få inden afrejse via Borger.dk

Ansøgningsskemaet får du så udleveret, og:

  1. Du bliver interviewet om hvad du skal lave i landet, og hvordan du kan forsørge dig selv
  2. Giver dine fingeraftryk
  3. Betaler cirka 20 euro

Dernæst får du en kvittering, så du ved, at din ansøgning er igangværende. Et svar på din ansøgning kan du forvente i løbet af kort tid, typisk under én uge.

Dernæst skal du et smut forbi det lokale skattekontor.

På skattekontoret får du udleveret en M1-formular, som du udfylder. Husk at medbringe dit pas og et bevis på, hvor du bor. Adressen på et vandrehjem er ikke nok. Det skal være en permanent adresse, så en huslejekontrakt er perfekt i den forbindelse.

Når alt er i orden får du dit:

  • Arithmo Forologiko Mitro (AFM) nummer. Nogle steder får du dit AFM-nummer i forbindelse med dit besøg på skattekontoret, andre gange kan der gå en uges tid, før dit AFM-nummer er klart

Det sidste du mangler er lige dit Arithmos Mitroou Koinonikis Asfalisis (AMKA) nummer. Det er dit socialsikringsnummer i Grækenland. Spørg din arbejdsgiver, om din arbejdsgiver har igangsat denne proces - før du smutter ned på det lokale KEP-kontor (borgerservice) eller IKA/EFKA-kontor (socialsikringsinstitut). Med dit socialsikringsnummer i hånden har du adgang til lægehjælp og sygehus på ligefod med alle grækerne. 

Du skal dog lige vælge en læge, hvilke du kan gøre via E-syntagografisi.gr som svarer til Borger.dk. Hvordan du gør, kan du se her.

Ønsker du en international privat forsikring, så sørg for at have dette på plads - inden du rejser til Grækenland.

Ellers er der kun tilbage at ønske dig alt det bedste for din jobsøgning: