Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Mangel på arbejdskraft

Hvorfor er der mangel på arbejdskraft? Det er der blandt andet fordi, at den demografiske udvikling gør, at generation baby boomers er på vej ud af arbejdsmarkedt. I efterkrigstiden efter 2. Verdenskrig, var der høje fødselsrater. Men denne gruppe af danskere er på vej på efterløn, eller allerede taget på pension.

For at arbejdsmarkedet skal hænge sammen, skal der komme en tilsvarende mængde af arbejdskraft blandt de unge, der er født i perioden 1997 til 2015, der i også kaldes for Z generationen. Men der er bare flere personer på vej ud af arbejdsmarkedet, end der er på vej ind på arbejdsmarkedet.

Dertil kommer, at Danmark befinder sig i en vækstperiode, omend en mindre regnbyge kan være på vej i form af recession. Men det ændre ikke på, at efterspørgslen efter arbejdskraft indefor en lang række servicefag er så højt, at en recession kun vil tage toppen af efterspørgslen. De unge og studerende er derfor meget efterspurgte.

Job med mangel på arbejdskraft

Den generelle mangel på arbejdskraft er slående. Ifølge Danmarks Statistik var ledigheden i Danmark nede på 2,4% i april 2022. Indenfor arbejdsløshed taler man om forskellige former for arbejdsløshed, herunder blandt andet:

 • Skiftearbejdsløshed
 • Strukturarbejdsløshed
 • Sæsonarbejdsløshed

Tager vi den sidste, så kan det dække over, at der ikke er så meget at lave i vintermånederne indenfor visse faggrupper. Men tager vi eksempelvis restauranter, hoteller og turistattraktioner, så får de sved på panden om sommeren. Ikke blot på grund af travlhed i sommervarmen, men fordi hotel- og restaurationsbranchen i høj grad mangler servicemedarbejdere i form af unge og studerende.

Ud over at bruge jobportalen Ungarbejde.dk til at søge efter arbejdskraften, har flere landsdele tænkt i kreative løsninger, for at tiltrække ung arbejdskraft til job ude i sommerlandet.

 • I Thyborøn tilbyder de unge og studerende at arbejde 25-30 timer om ugen hos en turistvirksomhed i uge 29-31. Som en del af betalingen får deltagerne fri adgang til træning i at stå på et surfboard og adgang til surfing udstyr, samt en billig indkvartering på Fiskeriskolen, som alligevel er tømt for elever i sommerferien
 • På Langeland, som af nogen bliver kaldt for Udkantsdanmark, eller Vandkantsdanmark, tiltrækker man studerende fra København, ved at lade de studerende bo på et ældrecenter, som ikke er fyldt med ældre beboere. På den måde undgår de studerende at betale for 2 lejemål, som ellers ville være en hæmsko for at tiltrække de studerende til et sommerjob

Trepartsaftale om mangel på arbejdskraft

Regeringen, arbejdsmarkedets parter og Kommunernes Landsforening blev i efteråret 2021 enige om, at skulle gøres noget for at undgå flaskehalsproblemer på arbejdsmarkedet.

Fremadrettet skal der være:

 • Mere fokus på jobformidling i kommuner og A-kasser
 • Iværksættelse af initiativer målrettet brancher, som mangler arbejdskraft
 • Jobrettede aktiviteter for dimittender
 • En styrket voksenlærlingeordning, og lave forsøg med jobrettet indsats for unge
 • En styrkelse af indsatsen for trainees
 • Sanktionere jobparate ledige, som ikke søger arbejde i en måned

Nye love og aftaler i Danmark kan ikke implementeres fra dag 1 efter en aftales indgåelse, så det kommer nok til at tage noget tid, før vi ser den fulde effekt af ovenstående.

Indtil da må vi væbne os med tålmodighed - tænke kreativt i forhold til blandt at tiltrække de unge og studerende til turist- hotel og restrauranterhvervet - og søge efter arbejdskraft på den smarteste og mest effektive måde.

Det kan du gøre ved at klikke nedenfor. 

Så får du direkte adgang til den største gruppe af unge og studerende som søger arbejde i Danmark - hele året rundt.