Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvad er en tilkaldevikar, og hvilke rettigheder har man i et vikarjob? Se her

Tilkaldevikar

Vil du gerne lære mere om, hvad et arbejde som tilkaldevikar indebærer, og hvilke rettigheder du har som tilkaldevikar? Så er du landet det rigtige sted.

I denne artikel vil vi nemlig gennemgå, hvad det vil sige at være tilkaldevikar, og hvilke regler, der gælder på dette område ift. arbejdstimer og medarbejderrettigheder. 

Hvad er en tilkaldevikar?

En tilkaldevikar kan bl.a. hjælpelærer eller pædagoger med at udføre deres arbejde, hvis læreren eller pædagogen ikke er til stede. Dette kan både være i en kortere eller længere periode, fx hvis den fastansatte lærer er sygemeldt, eller ikke kan møde op på arbejdspladsen af andre årsager. Derfor har du ofte heller ikke fastsatte arbejdstimer.

Hvis du gerne vil arbejde som tilkaldevikar, er det vigtigt du kan reagere inden for en kort tidsfrist, når du modtager en henvendelse. Du kan fx blive kontaktet om morgen og derefter møde på arbejdet den samme dag. 

Du kan arbejde som tilkaldevikar på en folkeskole, dagplejeinstitution, produktionsvirksomhed eller andre arbejdspladser, der har brug for en vikar. I den forbindelse kan du med fordel udarbejde en motiveret ansøgning og opstille et CV, hvis du har lyst til at blive tilkaldevikar hos en specifik virksomhed eller institution. 

Forskellen på fastansættelse og vikar

Ordet, vikar, kan anvendes i forskellige sammenhænge, men bruges typisk til at beskrive en situation, hvor du ikke er fastansat. Det vil bl.a. sige, at du typisk kender datoen for din sidste arbejdsdag.

Du kan være tidsbegrænset ansat på flere måder:

  • Datobestemt: Hvis du er ansat til en bestemt dato, vil din sidste arbejdsdag være den aftale dato. Denne dato skal være inkluderet i din kontrakt
  • Opgavebestemt: Denne type vikaransættelse betyder, at du har din sidste arbejdsdag, når den pågældende opgave er løst. I din kontrakt bør der være udpenslet, hvad arbejdsopgaven drejer sig om, og hvor lang tid den tager at udføre
  • Begivenhedsbestemt: En begivenhedsbestemt ansættelse indebærer, at du er ansat indtil en bestemt begivenhed, finder sted, fx indtil en langtidssygemeldt medarbejder bliver rask, eller en ansat vender tilbage fra barsel 

Det er også værd at nævne, at du har samme løn- og ansættelsesvilkår som arbejdspladsens fastansatte i en tilsvarende stilling. Derfor har du også krav til den samme løn og det samme antal feriedage som de andre medarbejdere. 

tilkaldevikar 

Tilkaldevikar regler

Det kan være i strid med Funktionærloven og overenskomsterne, hvis du ansættes som tilkaldevikar på fx 8 timer, men i realiteten arbejder mere end 8 timer om ugen. 

I Rammeaftalen, der bl.a. omhandler tidsbegrænsede ansættelser, er der indført en række bestemmelser, som skal forhindre at arbejdspladsen misbruger vikariater, fx forlænger vikariatet, i stedet for at fastansætte dig. Arbejdsgiveren skal begrunde forlængelsen sagligt i objektive forhold, fx sygdom eller graviditet, hvis arbejdspladsen ønsker at forlænge vikariatet. Hvis forlængelsen af dit vikariat ikke er objektivt begrundet, så har du ret til at betragte dig selv som fastansat på den pågældende arbejdsplads. Dette betyder bl.a. at du kan kræve samme opsigelsesvarsel, der gælder for de øvrige fastansatte. 

Rammeaftalen tager ikke stilling til, hvor mange gange dit vikariat kan blive forlænget. Dog fremgår det fra tidligere domme og afgørelser vedrørende Funktionærloven, at flere forlængelser efter hinanden kan være en måde, hvorpå arbejdsgiveren bevidst forsøger at omgå reglerne angående opsigelsesvarsler. I dette tilfælde har den ansatte krav på en opsigelsesvarsel jf. de bestemmelser Funktionærloven/overenskomsten indeholder. 

Når det skal vurderes, hvor mange forlængelser, der kan betragtes inden for rimelighedens grænser, bliver der bl.a. lagt vægt på følgende elementer:

  • Er der blevet etableret en forventning hos den ansatte om fast ansættelse?
  • Har arbejdspladsen givet en god begrundelse for brugen af vikariater?
  • Den samlede tidsperiode for vikariaterne
  • Hvor mange personer bliver der vikarieret for?

Der har tidligere været sager, hvor fx en kommune måtte efterbetale mere end 100.000 kr. til afdelings medlem, idet vedkommende arbejdede for mange timer. Dertil modtog afdelings medlem ikke de løntillæg som vedkommende var berettiget til efter overenskomsten og den lokale lønforhandling. Endelig stoppede afdelings medlem pludseligt med at modtage vagter uden en opsigelsesperiode, hvilket var i strid med lovgivningen.  

Løn som tilkaldevikar

Vejledende tal fra overenskomsten, der er forhandlet med FOA, viser, at en tilkaldevikar skal betales 132,78 kr. i timen. 

Hvad er det at FOA og andre fagforeninger kan gøre for dig? Prøv at se her:

Tilkaldevikar i Folkeskolen

En af de helt store forbrugere af tilkalendevikarer er Folkeskolen, som søger vikarer for lærerne. Du kan også arbejde som pædagogmedhjælper vikar. 

En del unge bruger deres sabbatår både til at tjene penge til deres studier, højskoleophold, eller udlandsrejse - men mange unge bruger også sabbatåret til at blive afklaret i forhold til, om man skal søge ind på pædagogseminariet, eller tage en læreruddannelse.

Uanse hvad, så kan du få mere inspiration vedrørende de sabbatår, hvis du klikker på nedenstående knap: