Ungarbejde

Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvad er en uddannelsesaftale? Bliv klogere her

Hvad er en uddannelsesaftale?

Hvis du læser en erhvervsuddannelse, skal du i lære hos en virksomhed. Dog kan du ikke påbegynde dit læreforløb uden en uddannelsesaftale.

Derfor vil vi i denne artikel give dig en bedre forståelse af, hvad en uddannelsesaftale indebærer.

Hvad er en uddannelsesaftale?

En uddannelsesaftale er en slags ansættelseskontrakt – altså en skriftlig aftale mellem dig og en arbejdsgiver.

I løbet af din erhvervsuddannelse skal du i lære hos en virksomhed, og i den forbindelse skal du have en uddannelsesaftale og plan, der beskriver dine rettigheder, og hvad du skal lære.

Det er et krav at du og arbejdspladsen indgår en uddannelsesaftale før du kan påbegynde et læreforløb, og dermed gennemføre hovedforløbet på din erhvervsuddannelse. 

Du kan her finde standardblanketter fra Undervisningsministeriet, der skal anvendes. Derudover kan du også få mere information omkring uddannelsesaftalen og tillæg til uddannelsesaftalen på Undervisningsministeriets hjemmeside. 

Hvad skal en uddannelsesaftale indeholde?

Din uddannelsesaftale skal indeholde de følgende elementer:

  • Navn, adresse og CVR nr. på din arbejdsgiver
  • Arbejdspladsen adresse. Hvis din virksomhed har flere adresser, kan du angive det sted, hvor du primært vil udføre dit arbejde
  • Dit navn og adresse
  • Titlen på den erhvervsuddannelse du læser, fx kontorassistent eller butiksassistent
  • Start- og slutdato på din uddannelsesaftale
  • Hvilken erhvervsskole du studerer på til daglig

  • Hvilket forløb uddannelsesaftalen dækker, fx hovedforløb
  • Hvilken overenskomst, der gør sig gældende inden for uddannelsesområdet
  • Den løn du vil få udbetalt – du skal som minimum modtage overenskomstens mindsteløn for elev. Du kan læse mere omkring elevløn her
  • Dine normale arbejdstider
  • Navne på arbejdspladser, hvis du fx har en kombinationsaftale, hvor du skal arbejde for flere forskellige virksomheder
uddannelsesaftale

Desuden skal din uddannelsesaftale godkendes af den erhvervsskole som du bliver tilknyttet under dit uddannelsesforløb. Det er værd at nævne, at din uddannelsesaftale skal underskrives før du kan starte på dit læreforløb.

Hvis du er under 18 år, skal dine forældre eller værge underskrive uddannelsesaftalen før den er gyldig. 

Endeligt kan du også underskrive din uddannelsesaftale digital på Lærepladsen.dk. En digital uddannelsesaftale er nem at udfylde, og kan sikre uddannelsesaftalen bliver udfyldt korrekt, og samarbejdet mellem skole, virksomhed og elev foregår hurtigt og problemfrit.

Ophævelse af uddannelsesaftale

En uddannelsesaftale kan alene blive opsagt af de involverede parter, dvs. lærling og virksomhed. Den kan som udgangspunkt ikke opsiges bortset fra under prøvetiden, der er de første tre måneder af uddannelsesaftalen. Dog kan uddannelsesaftalen blive ophævet under særlige forhold, fx gensidig ophævelse, hvor både eleven og virksomheden er enige om, at aftalen skal ophæves. 

Dertil kan uddannelsesaftalen også blive ophævet under ensidig ophævelse. Dette kan ske, fx hvis der er tale om væsentlig misligholdelse fra den ene af parterne. Et eksempel herpå er gentagne tilfælde af ulovligt fravær fra elevens side. Desuden har virksomheden ret til at ophæve aftalen, hvis eleven bliver udelukket fra skoleundervisningen.

Prøveperioden

De første tre måneder af din uddannelsesaftale er en prøveperiode. Dette giver både dig og din arbejdsgiver en mulighed for at se hinanden an, og derefter afgøre, hvorvidt uddannelsesaftalen skal fortsætte eller ophøre. Under prøveperioden kan uddannelsesaftalen opsiges, og det kræver hverken varsel eller begrundelse. Det er derfor vigtigt at du i løbet af de første tre måneder mærker efter, hvorvidt du er tilfreds med din arbejdsplads. Husk der ikke er en skam i at indse, at du ikke ønsker at arbejde for den pågældende virksomhed. 

Hvad er en læreplan?

En læreplan hjælper med at etablere faste rammer fra starten af din læreperiode. På den måde skaber og bevarer du et overblik gennem din uddannelse. Læreplanen omfatter bl.a. hvilken afdeling du skal arbejde i, og hvilke arbejdsopgaver du skal beskæftige dig med. Således kan en læreplan sørge for at du opnår de mål, som er opstillet af uddannelsen.

Du og din arbejdsgiver har et fælles ansvar for kvaliteten af din uddannelse. Derfor skal du ligeledes sætte dig ind i de uddannelsesregler, der gør sig gældende for din uddannelse. 

Personlig læreplan

En overordnet læreplan kan være en god start. Dog kan det være bedre med en personlig læreplan, der definerer:

  • Hvornår du skal lære/arbejde med de forskellige emner
  • Hvordan du skal gribe opgaverne an
  • Hvor i virksomheden det skal ske

Udover et sundt overblik, signalerer du også til arbejdspladsen, at du er initiativrig og interesseret i din uddannelse, hvilket kan styrke din relation til din arbejdsgiver, og måske give dig et større teoretisk og praktisk udbytte.