Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
Ungarbejder - hvad er det? Nogle vil måske sig, at man er ungarbejder, når man er under 18 år. Spørger du til gengæld Danmarks Statistik, så er man ung, indtil man fylder 30 år.
Der er med andre ord ikke en klar definition af, hvad en ungarbejder er. Derfor har arbejdsgiverne også tit forskellige holdninger til, hvad en ungarbejder er i forhold til alder, og hvad en ungarbejder dermed må lave, når han eller hun er på job.
Vi ser derfor her på, hvad du har af muligheder som ungarbejder, når du fylder år, imens du er teenager.
Ungdomsjob til unge, eller et ungarbejder job, som lige er fyldt 13 år, er relativt begrænsede. De skyldes, at du som 13 årig ikke må arbejde med hvad som helst. Du må eksempelvis ikke arbejde mere end 2 timer på hverdage, hvor du går i skole.
Du må heller ikke lave tunge løft, arbejde med kemikalier eller på anden måde lave farligt arbejde. Prøv at se den korte video, og få lidt mere inspiration, hvis du lige er blevet teenager.
Jobs til unge afhænger som nævnt i høj grad af din alder. Når du bliver 15 år, så må du det samme som de unge, som lige er fyldt 13 år, men arbejdsgiverne synes ofte, at du er lidt mere interessant.
Det kan skyldes, at du er blevet højere eller stærkere, men også, at du er blevet ældre, og derfor har prøvet lidt flere ting.
Men det er vigtigt at slå fast, at selvom du er 15 år, så forventer din kommende arbejdsgiver ikke, at du er verdenmester, eller aspirant til at blive den nye direktør. Du kan derfor forvente, at din arbejdsgiver er klar til at give dig en god support, så du ikke står alene med vigtige beslutninger.
Arbejder du i weekenden efter kl 14, så skal en ung, der er fyldt 18 år eller en anden voksen, arbejde sammen med dig.
Som det fremgår, så er der en række regler, når du er ungarbejder og under 18 år. Reglerne er til for at beskytte dig. Både i forhold til din sundhed og din fysik, hvilket du kan høre mere om på denne video:
Vil du gerne vide mere om reglerne for ungarbejdere, og andre interessante emner for ungarbejdere under 18 år, så læs videre her: Ungarbejder i job
Er der en overenskomst på den arbejdsplads, hvor du arbejder, så følger din løn denne overenskomst.
Som retningspil kan du bruge:
Er der ikke en overenskomst på din arbejdsplads, skal du selv forhandle din løn, men kan så bruge ovenstående som inspiration.
Hvordan siger man op som ungarbejder?
Du afleverer eller sender din opsigelse til din chef. Kan du ikke få fat på din leder - eksempelvis butikschefen, så skriver du til souschefen.
Husk at sætte begge chefer på cc. på mailen og sikre dig, at din mail ikke er gået i spamfiltret hos cheferne. Det vil sige - at der ikke kommer en mail retur, at der er tale om ukendt modtager eller lignende.
Ungdomsarbejde er vigtigt at få, når du er ung. Der er eksempelvis følgende fordele:
Er du allerede nu klar til at oprette en gratis jobagent, så du automatisk får at vide, når der er nye ungdomsjob i dit område - eller vil du bare gerne på jagt efter det bedste ungdomsjob, så start din søgning her: