Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvert år anmeldes der tusinder af arbejdsulykker i Danmark. Mange af disse ulykker involverer unge.

Årsag til arbejdsulykker

En forklaring på hvorfor, så mange unge bliver udsat for arbejdsulykker, kan findes i oplæringen, eller rettere, mangel på samme. Mange unge bliver ikke tilstrækkeligt informeret eller instrueret, til at kunne klare arbejdsopgaver, uden at komme galt afsted. Dette kan skyldes, at mange arbejdsgivere ikke ved, hvordan man instruerer unge.

Mange unge er bange for, at stille arbejdsgiveren spørgsmål, hvis der er noget, som de er i tvivl om. Dette kan være en forklaring på, hvorfor så mange unge kommer til skade på jobbet. Det er klart, at man gerne vil gøre sit arbejde godt, og ikke være til besvær, ved f.eks. at stille mange spørgsmål. 

Sådan undgår du arbejdsulykker

Det er helt okay, at være kritisk og stille spørgsmål, omkring arbejdsopgaverne. Får du stillet en arbejdsopgave, som du måske ikke helt forstår eller føler, virker en smule farlig, så skal du sige fra. Mange ulykker sker, fordi unge mennesker gerne vil vise, hvad de duer til. Men din sikkerhed bør altid komme i første række.

Arbejdsgiverne bør tage sig god tid, både til at oplære og svare på spørgsmål. Især fra unge medarbejdere. Men mange arbejdsgivere ved ikke hvordan man oplærer unge. Ofte behøver unge en anden oplæring, end ældre og mere erfarne medarbejdere. Dette betyder, at arbejdsgiveren skal lære at formulere sig sådan, at man som ungt menneske forstår, hvad arbejdsgiveren mener. Dette kan være en udfordring for nogle arbejdsgivere.

En løsning på dette kan være, at arbejdsgiverne lærer, hvordan man målretter instruering og oplæring, så det passer til de unge. Arbejdsgivere skal blive bedre til, at tage hensyn til unge mennesker, som måske er nye på arbejdsmarkedet. Det kræver en grundigere oplæring, som derfor tager mere tid, men vil optimere sikkerheden.

Der findes en lang række regler for, hvad unge medarbejdere må udføre af arbejde. Derfor er det vigtigt, at du bekendt med disse regler. På mange arbejdspladser, f.eks. byggemarkeder, skal man ofte bære sikkerhedsudstyr, såsom sko, hjelm osv. Udstyret skal udstedes af arbejdsgiveren. Bliver dette ikke gjort, skal du tage en snak om sikkerheden på arbejdspladsen, med din arbejdsgiver.

Du skal ikke være flov, hvis der er noget på din arbejdsplads, som du er i tvivl om. Er en arbejdsopgave ikke gjort klar nok, så spørg hellere én gang for meget, om du kan få forklaret opgaven igen. Det er helt okay at være i tvivl, og din arbejdsgiver kan ikke blive sur over, at du vil gøre dit arbejde ordentligt. 

Læs mere om, hvad må jeg arbejde med som ung?.