Vi bruger cookies på ungarbejde.dk
Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer, og for at vi kan give dig den bedste service. Læs mere
Din feedback er vigtig for os!
Send mere
Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
Synes du et efterskoleophold lyder spændende? Så er du landet det rigtige sted.
I denne artikel vil vi nemlig besvare en række spørgsmål, der kan gøre dig klogere på, hvad et efterskoleophold indebærer, hvilken efterskole du skal vælge, og hvad et efterskoleophold koster.
Lad os starte med at uddybe, hvad et efterskoleophold egentlig indebærer.
Undervisningsmæssigt minder en efterskole om en folkeskole. Den store forskel er, at på en efterskole bor du på skolen. På den måde kan et efterskoleophold tilnærmelsesvis sammenlignes med at flytte hjemmefra.
På efterskolen får du typisk 2-3 værelseskammerater, men det kan variere fra efterskole til efterskole. I løbet af dit efterskoleophold får du ofte en række ”tjanser”, der skal lære dig at tage ansvar. Udover mere ansvar, er det også vigtigt, at du kan holde hovedet koldt, idet du bor sammen med mange forskellige personligheder, hvilket sommetider kan skabe udfordringer eller konflikter.
Omvendt kan et efterskoleophold være en af dit livs sjoveste oplevelser. Du får lov til at stå på egne ben, og opdager måske nye sider af dig selv. Et efterskoleophold giver dig også en chance for at starte på en frisk, da du formentlig ikke kender mange af de andre elever. Endeligt kan et efterskoleophold give dig venskaber for livet.
Et efterskoleophold kan således være det rigtige for dig, hvis du har brug for at udskifte dit vante miljø med nye udfordringer. Det kan ligeledes være en fordel at gå på efterskole, hvis du gerne vil lære at tage mere ansvar og etablere nye venskaber.
Helt overordnet findes der tre typer af efterskoler:
Det kan være en hjælp, hvis du stiller dig selv et par spørgsmål, der kan gøre dig klogere på, hvilken type efterskole du skal vælge. Du kan fx benytte dig af de følgende spørgsmål:
Derudover er det værd at nævne, at der findes efterskoler, der tilbyder kønsneutrale værelser, senere mødetider eller har specifikke mål for bæredygtighed, fx efterskoler, som arbejder på at blive CO2-neutrale eller har en 0 procent madspildspolitik.
Alle efterskoleelever, der er danske statsborgere, kan modtage et tilskud fra staten til deres efterskoleophold. Dette tilskud kaldes statslig elevstøtte. Størrelsen på beløbet afhænger af, hvor meget elevens forældre tjener. En lav forældreindtægt giver mulighed for mere økonomisk støtte og omvendt. Det er efterskolen, der på vegne af forældrene søger om statslig elevstøtte.
Et efterskoleophold koster som regel mellem 50.000 kr. og 100.000 kr. efter den statslige elevstøtte er blevet udbetalt. Udover egenbetalingen, vil der typisk være et indmeldingsgebyr samt eventuelle ekstraudgifter til fx rejser.
Efterskolernes dag finder sted den sidste søndag i september. På denne dag holder alle efterskole åbent hus i tidsrummet 13.00 – 17.00. Inden du planlægger din tur til efterskolen, så er det en god ide at tjekke efterskolens egen hjemmeside for yderligere information om dagen, herunder tilmelding.
Efterskolernes aften er den anden onsdag aften i januar, hvor efterskolerne holder åbent hus fra kl. 18.00 – 21.00. Husk at gennemgå efterskolens hjemmeside for yderligere informationer vedr. begivenheden, herunder tilmelding.
Efterskoler er beregnet til unge mellem 14 og 18 år – altså elever, der skal til at starte i 8., 9. eller 10. klasse. Hvis du ikke opfylder disse betingelser, kan du derimod gå på højskole, hvor du ligeledes har mulighed for at bo på skolen, og fx dygtiggøre dig inden for et felt såsom sport, musik eller et tredje område.
Se også: