Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Praktik - Alt om: Studiepraktik - Erhvervspraktik eller en Praktikplads? Se her

Praktik

Vi vil her se på de forskellige former for praktik:

  • Studiepraktik
  • Erhvervspraktik
  • Praktikplads

Så lad os starte med studiepraktikken.

Hvad er studiepraktik?

Studiepraktik er et landsdækkende tilbud fra videregående uddannelser, hvor du kan lære mere om en specifik uddannelse, og dermed blive mere sikker, når du skal vælge, hvad du vil læse efter gymnasiet eller din erhvervsuddannelse. 

I denne artikel vil vi besvare en række spørgsmål, der kan gøre dig klogere på, hvad studiepraktik indebærer, hvilke fordele studiepraktik kan have samt andre relevante emner, der kan klæde dig på til et studiepraktikforløb.  

Studiepraktik er en gode måde, hvorpå du kan tilegne dig et indblik i studiemiljøet på en videregående uddannelse. Desuden kan studiepraktik give dig en indsigt i studieforløbet.

Et studiepraktikforløb kan være aktuelt, hvis du læser på det sidste år af din gymnasiale uddannelse, fx hf, hhx, htx, stx eller eux, eller har afsluttet en af de førnævnte uddannelser. Det er ligeledes muligt at søge studiepraktik, hvis du har en erhvervsuddannelse. 

Studiepraktikken bliver typisk afholdt onsdag til søndag i uge 43. 

Fordelene ved studiepraktik

Studiepraktik kan være en fordel, hvis du gerne vil have et indblik i hverdagen på en videregående uddannelse. Et studiepraktikforløb er måske det nærmeste du kommer på at opleve, hvordan det er at læse på en bestemt videregående uddannelse inden du starter på den. 

Mange benytter sig af studiepraktiktilbuddet, fordi:

  • De er uafklarede med deres studievalg, hvorfor de gerne vil have et grundlag for at vælge til eller fra
  • De har besluttet sig for en bestemt uddannelse, men vil gerne være helt sikre eller forberede sig yderligere til deres kommende uddannelse

Det kan således styrke dit beslutningsgrundlag inden du vælger din videregående uddannelse.  

praktik studerende

Skal jeg forberede mig før mit studiepraktikforløb?

Det kan være en fin ide at forberede sig før du begynder på studiepraktikforløbet. Dette kan nemlig give dig en smule kendskab til uddannelsen, hvilket bl.a. kan hjælpe dig til at overveje spørgsmål som du gerne vil have svar på. 

Hvis du har brug for have vejledning ift. forberedelsen, kan du med fordel kontakte eVejledning eller Studievalg Danmark, der tilbyder support på både telefon og email. Derudover kan de også guide dig, hvis du har spørgsmål til, hvor du skal søge studiepraktik. 

Ansøgningsguide til studiepraktik

Du kan søge studiepraktik, når den første ansøgningsrunde åbner i starten af september. Alle ansøgninger, der bliver sendt i den første ansøgningsrunde, vil blive behandlet ens. 

Det kan også være smart at søge på flere uddannelser i forskellige områder, idet der kan være begrænset antal af pladser. Hvis uddannelsesinstitutionen oplever for mange ansøgere på den pågældende uddannelse, vil den typisk fordele pladserne via lodtrækning. Desuden kan du søge op til otte uddannelser, hvor du også har mulighed for at prioritere, hvilken uddannelse du helst vil lære mere omkring. 

Tilmelding foregår på studiepraktik.nu. På denne hjemmeside kan du ligeledes læse om de praktiske forhold. 

Hvis du ikke har meldt dig til studiepraktik i starten af september, så kan du søge om praktik i slutningen af september og oktober. Det bør dog bemærkes, at du kun kan vælge de uddannelser, hvor der fortsat er ledige pladser.  

Hvad er Afterstudy?

Afterstudy er arrangementer, der bliver afholdt i forbindelse med praktikdagene. Det kan være sociale begivenheder, men også arrangementer, som kan give dig faglige inputs. Derudover er det værd at nævne, at det ikke er alle uddannelsesinstitutioner, der tilbyder Afterstudy. 

Er studiepraktik det samme som erhvervspraktik?

Studiepraktik er ikke det samme som erhvervspraktik, idet erhvervspraktik er et forløb i folkeskolen, hvor du arbejder hos i virksomhed. Når du deltager i et studiepraktikforløb, vil du derimod blive klogere på, hvilken videregående uddannelse efter din gymnasiale eksamen eller erhvervsuddannelse, der kan være den rigtige for dig. 

Dog tjener studie- og erhvervspraktikken det samme formål – nemlig at hjælpe dig med at træffe den bedste beslutning ift. din fremtid. 

Se mere her:

Praktikplads

På erhvervsskolen skal du tilegne dig en læreplads, når du starter på uddannelses hovedforløb. Tidligere hed det en praktikplads, hvorfor det nemt kan forveksles med studiepraktik – men det er ikke det samme. 

Studiepraktik er som tidligere nævnt et par dage, hvor du får kendskab til en specifik uddannelse. På en læreplads skal du derimod i arbejde hos en virksomhed. Du kan lære mere om erhvervsuddannelsen her, hvor du også finder en guide til at finde en praktikplads.

Og ellers prøv at se mere om: