Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Pensionsopsparing - Hvorfor skal jeg tænke på at have en pension?

Pensionsopsparing

Før vi går ser på, hvordan du sparer op til din pension - så lad os lige se på, hvorfor det kan være en god idé at have en pension.

Der er primært 3 grunde:

1. Alder

Selvom det virker meget uvirkeligt lige nu, hvor du er ung, så bliver du gammel en dag. Faktisk er det ikke usædvanligt i Danmark at blive mere end 80 år gammel.

Og til den tid, så kan du ikke regne med, at det er ren fest og farver at leve af Folkepensionen. Faktisk betragter mange ældre Folkepensionen, som at have en anstrengende hverdag, hvor man skal tænke på hver en krone, som man bruger. Der er med andre ord ikke plads til de store overraskelser (at bilen skal på værksted), eller at købe en jordomrejse. 

2. Hvis du dør

Skulle du være i et parforhold, når du dør - og du har skrevet din samlever ind som modtager af din pension i tilfælde af, at du dør først - så vil din samlever modtage et engangsbeløb. 

Det gælder selvfølgelig også den anden vej rundt. At du vil modtage et engangsbeløb, hvis din samlever har indsat dig, som personen, som kan modtage beløbet - hvis din samlever dør først.

3. Sygdom

Skulle du få en alvorlig sygdom - og det kan jo ske, når vi bliver så gamle, som vi gør - så kan du ved såkaldt kritisk sygdom få en engangsbetaling. Du har i dette tilfælde ikke mulighed for at tjene penge, så det er meget rart at kunne forsøde din hverdag, i denne uheldige situation.

Hvordan får jeg en pensionsopsparing?

Du har krav på en arbejdsgiverbetalt pensionsordning, hvis din arbejdsgiver deltager i en overenskomst. 

Industriens Overenskomst - Industriens Funktionæroverenskomst og Fællesoverenskomst giver alle lærlinge og elever krav på pension - under den forudsætning at lærlingene eller eleverne har minimum to måneders anciennitet og er mindst 20 år gamle.

Der er dog nogle overenskomster, hvor der ikke skal betales pension. Et eksempel kunne være Funktionæroverenskomsten for: Handel, transport og service.

Af din ansættelsekontrakt eller praktikaftale vil det typisk fremgå, om du har en pensionsordning - men det er en god idé, allerede når I taler om løn til jobsamtalen - også at høre til, om der er en pensionsordning?

Og ikke alle pensionsordninger er ens. Eksempler kan være:

  • Arbejdsgiver betaler 9% og du betaler 3% i forhold til din løn
  • Arbejdsgiver betaler 12% og du betaler 4% i forhold til din løn

Prøver vi at lave et regneeksempel på at du får 20.000 kr i løn om månden - så svarer det til:

  • Arbejdsgiver betaler 1.800 kr ved 9%
  • Arbejdsgiver betaler 2.400 kr ved 12%

Det lyder måske ikke af så stor en forskel - men fortsætter vi udregningen bliver det til en forskel på:

  • 7.200 kr år 1
  • 3.600 kr år 5

Hvor meget skal man spare op til pension?

Hvor meget du skal spare op til din pension - afhænger af, hvor mange penge du gerne vil have til rådighed - ud over Folkepensionen.

Men som hovedregel kan man sige 7-10 gange en årsløn. Tager vi udgangspunkt i 7 gange, bliver regnestykket:

  • Tjener du 20.000 kr om måneden svarer det til 240.000 om året - eller 1,7 mio kroner
  • Tjener du 30.000 kr om måneden svarer det til 360.000 om året - eller 2,5 mio kroner
  • Tjener du 40.000 kr om måneden svarer det til 480.000 om året - eller 3,4 mio kroner

Nå man laver regneeksemplet på denne måde, så er det fordi, at man forventer, at du gerne vil have en levestandard som i grove træk er ens i forhold til når du er på arbejdsmarkedet og pensioneret.

Er du gældfri i dit hus, når du går på pension, så kan du også snakke med din bank, om at tage et lån i dit hus. På den måde har banken sikkerhed i dit hus.

Vælger du at tage en snak med din bank om pension, så gør det mens du er ung. På den måde kan du få tilrettelagt din alderdom, så det er sjovt at leve.