Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Her får du svar på alle mulige spørgsmål vedrørende at være elev og elevløn

Du har måske undret dig over, hvor meget man får i løn som elev, eller hvor mange timer du kan forvente at arbejde. Derfor har vi skrevet en artikel, der besvarer en række spørgsmål, som kan klæde dig på til dit kommende elevforløb.

Hvor meget får man i løn som elev?

Startlønnen for elever og lærlinge på erhvervsuddannelser er typisk mellem 10.000 kr. og 15.000 kr. månedligt, hvis du er under 25 år. Din løn stiger jo længere du kommer i dit uddannelsesforløb. Nedenstående er et løneksempel fra 2022 på en butikselev:

  1. uddannelsesår: 12.338 kr/måned
  2. uddannelsesår: 13.667 kr/måned
  3. uddannelsesår: 14.914 kr/måned

Der er tale om bruttobeløn. Det vil sige, at din elevløn efter skat vil være mindre. Det er derfor værd at nævne, at en række brancher giver tillæg, hvis du har gennemført HH, STX, EUX eller HHX. Et eksempel herpå er butikselever, som får et tillæg på 1.045 kr. månedligt, hvis de har en af de ovenstående uddannelser.  

Du skal modtage elevløn, når du har en uddannelsesaftale og starter med at arbejde for en virksomhed. Som elev følger du også den overenskomst, som gør sig gældende indenfor din branche. Dette kan du læse mere om på følgende hjemmesider:

  • Overenskomster for HK 
  • Overenskomster for FOA

Satserne for elevløn er minimumssatser, men det er dog muligt at forhandle højere løn. Din elevløn bestemmes således af, hvor langt du er med dit uddannelsesforløb, og hvilken branche du arbejder indenfor.

Hvad er en overenskomst?

Overenskomsten er den aftale mellem én eller flere fagforeninger og arbejdsgivere, som definerer de overordnede vilkår i din ansættelse. Dit fagområde er omfattet en overenskomst, hvorfor det er uden betydning om din arbejdsplads har en overenskomst. En elev overenskomst sikrer dig bl.a.:

  • Mindsteløn
  • Overtidsbetaling
  • Tillæg for arbejde på skæve tidspunkter

Hvor meget må man tjene ved siden af elevløn?

Du må gerne have et arbejde ved siden af din elevplads. Dog kan der være en grænse for, hvor meget du må tjene. Se SU.dk for mere information

Hvad sker der, hvis jeg får overarbejde som elev?

Ifølge arbejdsmiljøloven må du højest arbejde 8 timer om dagen, og 40 timer om ugen, hvis du er elev og ikke er fyldt 18 år. Elever, som er fyldt 18 år, kan blive bedt om at arbejde over, men ikke regelmæssigt eller systematisk. Arbejdet du udfører skal ligeledes være relevant for din uddannelse, og du skal modtage et tillæg. 

Andre gode spørgsmål til dit elevforløb

Er man på prøvetid som elev? Ja de første 3 måneder af din elevtid er du på prøvetid. Denne prøvetid er gensidig, hvorfor det er muligt for både dig og din arbejdsgiver at opsige din stilling – begge uden varsel eller grund for valget. 

Hvad gør jeg med min fagprøve? Du skal udarbejde en fagprøve inden for det sidste halve år af din uddannelse. I fagprøven kombinerer du det teoretiske med den praktiske del af dit uddannelsesforløb. Din fagprøve gennemføres i samarbejde med skolen og dit praktiksted.

Har jeg ret til ferie som elev? Ifølge Ferieloven, har alle ansatte krav på en 25 dages ferie årligt – og dette omfatter også elever. 

Ferieloven påpeger, at "elever med uddannelsesaftale efter lov om erhvervsuddannelser har ret til betalt ferie i 25 dage i det første og andet hele ferieår, efter at ansættelsesforholdet er begyndt. Arbejdsgiveren betaler løn under ferien, i det omfang eleven ikke har optjent ret til løn under ferie eller feriegodtgørelse". Således har du som elev en særlig ferieret i de første år. I det første og andet hele feriesår efter din ansættelse, har du ret til fuld ferie med løn, også selvom du ikke har optjent feriegodtgørelse eller løn til hele ferien. 

Se også: