Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Erhvervspraktik

Synes du det lyder spændende at prøve kræfter med et arbejde imens du stadig går i folkeskole? Så kan du overveje erhvervspraktik.

I denne artikel vil vi besvare en række spørgsmål, der kan gøre dig klogere på, hvad erhvervspraktik indebærer, og hvorledes du kan få en praktikplads som erhvervspraktikant. 

Hvad er erhvervspraktik?

Elever i 8. og 9. klasse i Folkeskolen har ret til at komme i erhvervspraktik. Et erhvervspraktikforløb er typisk 2-5 dage, hvor du arbejder hos en selvvalgt virksomhed. Arbejdet er ofte ulønnet, men til gengæld får du en forståelse af, hvad det vil sige at være på arbejdsmarkedet. 

Desuden er erhvervspraktik tilgængelig for elever i 6. til 10. klasse, men tilbuddet bliver som regel benyttet i 8., 9. eller 10. klasse. 

Hvad er fordelene ved at vælge erhvervspraktik?

Et erhvervspraktikforløb kan være en fordel, hvis du ikke er afklaret med, hvilken uddannelsesretning du skal vælge. Erhvervspraktikken giver dig nemlig et indblik i, hvad en bestemt virksomhed inden for den pågældende branche beskæftiger sig med til daglig, hvilket kan styrke dit beslutningsgrundlag. 

Mange elever bliver ligeledes overrasket over, hvor stor forskellen er mellem, hvad de troede de skulle arbejde med, og hvad arbejdspladsen faktisk bruger deres tid på. 

Det er også værd at nævne, at flere elever bliver tilbudt job hos virksomheden efter de har været i erhvervspraktik, hvis de har gjort en fint indtryk på arbejdsgiveren. 

Derudover er det centralt at du er åben overfor nye arbejdsopgaver, også selvom du mener dele af arbejdet ikke er spændende. Virksomhederne bruger mange ressourcer på elever, der er i erhvervspraktik.

Derfor er det vigtigt du søger praktik hos de arbejdspladser som du synes lyder interessante. Hvis du har fundet en virksomhed, hvor du gerne vil arbejde, kan du skrive en motiveret ansøgning. I det næste afsnit vil vi kort forklare, hvordan du kan udarbejde en fængende ansøgning. 

En motiveret ansøgning

Når du har fundet en praktikplads du ønsker at søge, kan du gå i gang med at skrive din motiverede ansøgning. Denne ansøgning skal overbevise arbejdsgiveren om, hvorfor de skal vælge dig. Det kan du gøre ved at vise, at du grundigt har undersøgt arbejdspladsen, fx inddrage virksomhedens mission/vision.

Desuden er det også en god ide at inkludere relevante eksempler i din motiverede ansøgning, fx ”Jeg har praktisk erfaring inden for supermarkedsbranchen, hvor jeg tidligere arbejdede i en købmandsbutik, hvor min opgave var at servicere kunder og sætte vare på plads.” Dette eksempel er oplagt, hvis du søger praktik hos et supermarked eller en lignende virksomhed.

erhvervspraktik

Hvis du gerne vil lære mere om, hvorledes du kan skrive en god motiveret ansøgning, kan du lære mere her

Hvornår må man komme i erhvervspraktik?

Først og fremmest afhænger tidspunktet af, hvilken skole og klasse du går i. Du kan med fordel kontakte din lærer eller UU-vejleder for at høre, hvornår du har mulighed for at starte i erhvervspraktik. 

Dertil kan du også mærke efter, hvorvidt du mener et erhvervspraktikforløb er relevant for dig. Det kan det bl.a. være aktuelt, hvis du er i tvivl om, hvilken uddannelsesvej du skal vælge. 

Erhvervspraktik i folkeskolen

Der er mange muligheder for at komme i praktik, mens du går i folkeskole. Både fordi, at du kan komme i praktik i både 8. og 9. klasse - og måske også i 10. klasse. Men også fordi, er der er rigtig mange gode brancher du kan komme i praktik i.

Erhvervspraktik ideer:

 

Butik
Advokat
Dyrlæge
(Grafisk) designer
Bager
Børnehave
Fitnessinstruktør
Programmør
Revisor
Frisør
Fotograf
Tømrer
Murer
Kok
Tjener
Smed
Bogholder
Kontorassistent
Præst
Skovfoged
Dyrepasser
Apotek
Bank
Kosmetolog

 

Og dette er blot en lille brøkdel af de fag, som du kan prøve i din praktikperiode. Praktikperioden er genial, fordi du får mulighed for at teste, om du har lyst til at arbejde i en bestem branche. Du får nogle erfaringer, som du så kan bruge, når du skal søge videre på din uddannelse.

Erhvervspraktik 8. klasse

Alle elever i folkeskolen har ret til at komme i erhvervspraktik, i en uge i 8. klasse. For at komme i 8. klasse, forudsætter det dog, at du er fyldt 13 år.

 

Hvor kan man komme i praktik i 8. klasse? Du kan komme i erhvervspraktik rigtig mange steder, men eksempelvis ikke i militæret eller hos politiet.

Følgende regler gælder både for 8. og 9. klasse.

Erhvervspraktik regler

Hvor mange timer må man arbejde i erhvervspraktik? Hvis din erhvervspraktik afløser undervisningen i en hel uge, må du arbejde 8 timer dagligt. Det vil sige 40 timer om ugen.

Du:

  • Må ikke arbejde mellem kl. 20.00 og kl. 6.00 (selvom det er normalt i den branche du søger erhvervspraktik i, eksempelvis hotel- og restaurationsbranchen, eller hvis du vil i erhvervspraktik som bager). Der er dog en undtagelse. Du må godt se, hvordan arbejdet udføres, men du må ikke deltage i arbejdet på dette tidspunkt af døgnet. "Ser" du blot på, hvordan eksempelvis tjenerne arbejder, tæller det i forhold det antal timer, som du er i erhvervspraktik.
  • Skal have fri mindst 14 timer i sammenhæng, før du møder på din praktikplads igen
  • Skal have to fridøgn i en uge, eksempelvis lørdag og søndag

Erhvervspraktik 9. klasse

Er erhvervspraktik i 9 klasse obligatorisk? Ja, i 9. klasse skal du og alle dine klassekammerater i en uges erhvervspraktik på samme tidspunkt.

Du må godt komme i praktik på dine forældres arbejdsplads, hvis der bliver udfyldt en erhvervspraktik blanket (se nedenfor) med din skole (UU-vejleder).

Hvad er en erhvervspraktik blanket?

Inden du begynder i erhvervspraktik, skal du udfylde en ”erhvervspraktik blanket”. Dette øger nemlig din sikkerhed for at du er forsikret, hvis der fx sker et uheld på arbejdspladsen, hvor du er involveret. 

Derfor er det afgørende, at du udfylder og underskriver denne blanket før du påbegynder din praktikperiode. Hvis du er i tvivl eller har yderligere spørgsmål til forsikring, kan du kontakte din UU-vejleder, som kan hjælpe dig med yderligere informationer.

Se også: