Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Må man fyre en 18 årig?

Fyret bare fordi jeg er fyldt 18 år

Der går man og glæder sig til sin 18 års fødselsdag. Myndig, kørekort, købe abonnementer, internationalt kreditkort og være 100 % uafhængig af sine forældre. Alt dette bliver lige pludselig muligheder i din hverdag.

Du er fyret - Tillykke med fødselsdagen

Men til din nye hverdag som 18 årig hører desværre også, at du risikerer at blive fyret.

Du har formentlig en god løn indtil nu, men kommer nu til at stige i timeløn. Det får nogle arbejdsgivere til at trække kortet: ’Vi har været rigtig glade for at have dig, men du er desværre fyret’.

Men kan arbejdsgiverne det?

Ja, det er helt lovligt. Fagforeningen HK tabte i 2013 en sag ved Højesteret. Som argument blev blandt andet loven om Forskelsbehandling brugt. Dommen stadfæster også at det er ok, at du får en lavere løn, imens du er under 18 år i forhold til dine kollegaer, som er over 18 år.

Forskelsbehandlingen af de unge i arbejde varetager dermed et legitimt formål: At støtte de unge i en erhvervsmæssig integration og dermed får de unge arbejdserfaring.

Så selvom det er nok så meget øv for dig her og nu, så har du haft glæde af fordelene indtil du blev 18 år, hvor en arbejdsgiver valgte dig frem for en anden person.

Kontanthjælp kan være godt i en kort periode, men se her, hvordan du kan søge et job:

Hvad kan jeg lave som 18 årig?

Din største udfordring er formentlig din begrænsede mængde af erhvervserfaring. Du kommer nu i konkurrence med de unge, som er i starten af 20´erne.

Når det er sagt, så er der også en række nye muligheder for dig.

Du nu tage aften- og nattearbejde, og servere alkohol. Det betyder at du nu må tage en lang række jobs indenfor restaurationsbranchen og butikssektoren.

Du er også attraktiv arbejdskraft indenfor telemarketingsektoren, hvor det kræver, at du er vedholdende, for at du får succes. Telemarketing kan også indirekte hjælpe dig til at blive bedre i skolen idét du bliver langt bedre til præsentations- og argumentationsteknik, hvilket du også kan bruge, hvis du ønsker at blive leder.

Da din løn nu stiger, så husk at få tilrettet din selvangivelse, så du ikke skal betale nævneværdig restskat næste år.