Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Højskole – alt du skal vide om højskoleforløb og valg af højskole

Højskoleforløb og valg af højskole

Et højskoleforløb kan være oplagt, hvis du har brug for nye faglige udfordringer, eller ønsker at udbygge dit sociale netværk i løbet af dit sabbatår eller sommerferie. 

I denne artikel vil vi gøre dig klogere på, hvad et højskoleforløb indebærer, og hvorledes du vælger en højskole, der passer til dine behov. 

Hvad er en højskole?

En højskole er en kostskole, hvor du bor og modtager undervisning inden for fag og områder, der interesserer dig. Det kan fx være kunstfag, musik og teater, politik eller idræt. 

Ideen om højskoler udsprang tilbage i 1800-tallet. Det er teolog, forfatter og politiker N.F.S Grundtvig, der regnes for at være en af hovedaktørerne bag højskolerne.

Hvilke fag kan man vælge på en højskole? 

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, hvad angår valg af fag på højskoler. De danske højskoler tilbyder nemlig mere end 200 forskellige fag.

Her er et udsnit af de fag som du kan vælge: 

  • Kunst og kreative fag: Hvis du har lyst til at fordybe dig i fag uden for det traditionelle uddannelsessystem, kan denne linje være oplagt for dig. Her kan du gå i dybden med fag såsom design, tekstil, kunsthåndværk, fotografi, skulptur, kunst og grafik. Dertil kan du sammensætte dit skema med forskellige kreative fag. Desuden har du også mulighed for at kombinere kreative fag med andre områder, fx kunst og fodbold
  • Medier, samfund og politik: Denne linje kan være ideel, hvis du er glad for at debattere eller overvejer at uddanne dig som journalist. Du får bl.a. mulighed for at dyrke dine politiske interesser og tilegne dig nye evner indenfor kommunikation og formidling. Desuden kan et højskoleophold, der omhandler medier, samfund og politik, være relevant, hvis du gerne vil blive klogere på verden omkring dig
  • Natur og naturvidenskab: Mange højskoler er placeret i nærheden af naturen. Derfor har du rig mulighed for at blive klogere på naturen og afprøve forskellige naturrelaterede sportsgrene såsom orienteringsløb og kajak. Endvidere kan du også komme ud i naturen i forbindelse med naturvidenskabelige fag, fx økologi, biologi og fysik
  • Idræt og sport: Højskoler er også kendte for idræt og sport. På højskoler kan du afprøve adskillige sportsgrene, og du har adgang til træningsfaciliteter døgnet rundt. På den måde er det også en unik chance for at komme i god form, og udvikle dine sportslige kompetencer 

De 4 ovenstående linjer er bare en brøkdel af de fag, der tilbydes på højskoler.

Det kan derfor bemærkes, at højskoler ligeledes underviser i uddannelsesforberedende fag, fx forberedelse til politi-, journalist- og pædagoguddannelsen. 

Hvilke fag kan man vælge på en højskole

Er jeg for gammel til at gå på højskole?

Højskoler er tiltænkt alle aldersgrupper, og du har mulighed for at vælge korte kurser (1-7 uger) eller længere forløb (2-12 mdr.). Det kræver ingen specielle forudsætninger eller uddannelsesmæssige krav for at påbegynde et højskoleforløb. Du får heller ikke karakter, og skal ikke bestå eksamener, når du færdiggør dit højskoleophold. 

Det giver dig således mulighed for at forme undervisningen sammen med dine lærere og højskolekammerater, hvor I kan gå i dybden med emner og tematikker I synes er udfordrende og spændende. 

Hvad er højskolernes dag?

Højskolernes Dag er en dag, hvor du har mulighed for at besøge en højskole. Under besøget kan du bl.a. få en rundvisning, og måske få lov til at være højskoleelev for en dag. 

Højskolernes Dag finder sted hvert år lørdag i uge 18. 

Hvor meget koster det at gå på højskole?

Der findes ikke et entydigt prisbeløb for et højskoleforløb, idet prisen på et højskoleophold varierer fra højskole til højskole. Dog er gennemsnitsprisen 1550 kr. pr. uge. Det er også værd at nævne, at det er muligt at få tilskud til et længerevarende højskoleophold. 

Hvilken højskole skal jeg vælge?

Du har måske en fornemmelse af, hvilken linje, der interesserer dig. Dog kan det være uoverskueligt at vælge mellem de over 70 højskoler i landet. Derfor giver vi dig 3 gode råd til, hvordan du finder den rigtige højskole:

  1. Besøg de højskoler du overvejer: Fællesskabet betyder meget på en højskole. Derfor kan det være en god ide at få en rundvisning på højskolen, idet du tilegner dig et billede af skolen. Du møder også elever og undervisere fra skolen, ser faciliteterne og får et indtryk af stemningen
  2. Tænk over beliggenheden: Hvis du gerne vil være tæt på dit hjem og din familie, kan det fx være en fordel at vælge en højskole, der er tæt på din bopæl
  3. Vælg en højskole, der tilbyder fag du synes er spændende: Der eksisterer højskoler, der er rettet mod særlige linjer, fx idræt, kunst og musik. Dertil kan du også finde almene højskoler med stor bredde i fagudbuddet, hvor du selv kan sammensætte dit skema ud fra en række fag

Liste over højskoler i Danmark

Vil du gerne se, hvor de forskellige højskoler ligger - og hvad der kendetegner de forskellige højskoler, så se her: