Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Din guide til gourmetslagteruddannelsen

Synes du det er spændende at tilberede mad og arbejde med kød? Eller lyder det interessant at sammensætte færdigretter, tilberede pølser og andre delikatesser? Så bør du overveje at uddanne dig til gourmetslagter. 

En gourmetslagter arbejder nemlig med kød, færdigretter og delikatesser i slagterbutikker og slagterafdelinger. I denne artikel vil vi gøre dig klogere på gourmetslagteruddannelsen, og hvad en gourmetslagter arbejder med til daglig.

Inden vi dykker ned i uddannelsesforløbet, så lad os starte med at se nærmere på, hvad en gourmetslagter beskæftiger sig med: 

Hvad er en gourmetslagter?

En gourmetslagter fremstiller forskellige produkter ud af kød. Det kan fx være kødudskæringer, der skal blive til bøffer eller hakkes til kødfars. Dertil arbejder gourmetslagtere med diverse tilberedningsteknikker, herunder rygning, saltning, stegning og kogning. 

Gourmetslagtere har også kendskab til, hvorledes pølser og andre kødprodukter såsom pålæg, postejer og færdigretter fremstilles. 

Udover madtilberedning og håndtering af råvare, skal gourmetslagtere også have en basal forståelse for forretning. En gourmetslagter bestiller fx varer, og disse produkter skal prissættes således at virksomheden er rentabel. Desuden kontrollerer gourmetslagtere også kvaliteten af kødet, og skal til tider også selv slagte dyr. 

Slagterfaget kræver også et kendskab til kundeservice, idet du skal rådgive kunder om forskellige udskæringer og tilberedning af kød.  

Vil du gerne se et eksemple på en arbejdsdag som gourmetslagter, så prøv at se her:

Hvad kræver det at blive gourmetslagter?

Gourmetslagteruddannelsen er en erhvervsuddannelse, der tager 2 år og 6 mdr. – 4 år og 3 mdr. Uddannelsen giver dig en grundlæggende viden omkring slagtning samt partering og tilberedning af kød. På uddannelsen lærer du bl.a. om vigtigheden af god hygiejne, og hvordan der skelnes mellem god og dårlig kvalitet. Desuden klæder uddannelsen dig på til at håndtere kunder, idet du undervises i kundeservice. 

Du kan færdiggøre gourmetslagteruddannelsen som gourmetslagteraspirant – også kaldet trin 1 – eller som gourmetslagter med forskellige specialer – også kaldet trin 2:

  • Gourmetslagteraspirant: Her tilegner du dig viden om ernæring, kalkulation samt opskæring og tilberedning af kød
  • Butiksspeciale: Dette speciale lærer dig at forarbejde det slagtede dyr bl.a. ved grovopskæring og detailopskæring
  • Delikatessespeciale: Her lærer du at tilberede kød og andre ingredienser, så de er klar til at blive anvendt som bl.a. pålæg. Desuden bliver du i stand til at præsentere mad på en måde, der er indbydende
  • Slagtningsspeciale: På slagtningsspecialet bliver du klædt på til at slagte og udskære det enkelte dyr samt at kvalitetsbedømme hele, slagtede dyr og udskårne stykker af dyret
  • Pølsemagerspeciale: Dette speciale giver dig en viden omkring, hvordan du fremstiller pølser, herunder farstilberedning, og hvordan du stopper pølser. Dertil får du kendskab til, hvorledes du salter og ryger produkter

Du kan begynde din gourmetslagteruddannelse, hvis du har bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve. Derudover skal du mindst have fået 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse. Hvis du ønsker at starte på erhvervsuddannelsen direkte efter 9. eller 10. klasse skal du ligeledes være erklæret uddannelsesparat. Endvidere skal du indsende din studievalgsportfolio sammen med din ansøgning på optagelse.dk. 

Slagterelev

Gourmetslagteruddannelsen er en erhvervsuddannelse. Derfor skal du også i praktik efter dit grundforløb. I den forbindelse kan det være en god ide at udarbejde et CV (link) og en motiveret ansøgning (link).

Hvis du ikke tilegner dig en slagterelevstilling, tilbyder erhvervsuddannelsen skolepraktik – også kaldet skoleoplæring. Vi har udarbejdet en artikel, der går i dybden med skolepraktik som du kan læse ved at klikke her (link). Desuden kan du læse vores artikel omkring erhvervsuddannelser her (link). 

Slagterelever modtager også lærlingeløn fra den dag uddannelsesaftalen træder i kraft. Du får udbetalt lærlingeløn både i læreplads- og skoleperioderne. Lærlingelønnen er som regel dobbelt så høj som SU for udeboende over 20 år. Lønnen stiger, mens du er under uddannelse. Du kan læse vores artikel omkring uddannelsesaftaler her (link).

Hvad tjener en gourmetslagter?

Den nedenstående tabel klargør, hvor meget en færdiguddannet gourmetslagter tjener pr. måned. Tallene er fra Danmarks Statistik og inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder. 

 

 

Privat

Slagterekspedient

24.195 kr. 

Butiksslagter, detailslagter

28.064 kr. 

Slagtermester

30.240 kr. 

 

De typiske arbejdspladser for en gourmetslagter er:

  • Slagterbutikker
  • Slagterafdelingen i supermarkeder
  • Delikatesseafdelingen i supermarkeder
  • Delikatesseforretninger
  • Små slagterier
  • Restauranter og hoteller
  • Fiskehandlere

Desuden vælger en række af færdiguddannede gourmetslagtere også at starte deres eget firma. 

Og ellers - prøv at se nogle af de mange andre og spændende uddannelser, som du kan tage.