Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
Synes du det lyder spændende at være med til at redde liv? Og er du en dygtig svømmer? Så kan et arbejde som livredder være noget for dig!
I denne artikel vil vi besvare spørgsmål, der kan give dig en forståelse af, hvad en livredder beskæftiger sig med til daglig, og hvorledes du kan blive livredder.
En livredder har forskellige arbejdsopgaver, fx:
Prøv også at se denne video, hvor en livredder fortælle om jobbet og redder Rasmus:
Du kan blive uddannet bassinlivredder eller erhvervslivredder. Prøven kan aflægges, når du har betalt en prøveafgift til Dansk Svømmeunion.
En bestået bassinlivredderprøve giver dig et certifikat til at arbejde som livredder i det anlæg, hvor du har aflagt prøven. Din lærer skal have et bassinlivreddercertifikat, hvis ingen livreddere er til stede i anlægget, når du bliver undervist. Desuden skal en dommer fra Dansk Svømmeunion godkende din præstation.
Du kan typisk tilmelde dig bassinlivredderprøven, hvis du er fyldt 17 år. Det er ofte ejeren af svømmehallen, fx kommunen eller bademesteren, som bestemmer de specifikke krav. Derfor kan adgangskravene også variere afhængig af, hvor i landet du befinder dig.
Bassinlivredderprøven kan ligeledes indeholde en svømme-, dykke og udspringstest. Testen skal gennemføres med anlæggets livredderuniform eller med shorts og T-shirt. Det er værd at nævne, at svømmebriller ikke er tilladt. En række badeanstalter og arbejdspladser kræver også, at du har deltaget i et førstehjælpskursus.
Dit certifikat bliver sendt til dig via e-mail, når du har bestået bassinlivredderprøven. Du kan betale med Dankort fra prøvetageren eller vha. en faktura. Et livreddercertifikat er gyldigt i et år, og er som tidligere nævnt kun gældende til det bassin, hvor du har aflagt din prøve.
Hvis du er interesseret i at aflægge en bassinlivredderprøve, kan du med fordel kontakte din lokale svømmehal eller svømmeklub. På den måde kan du finde ud af, hvorvidt det er en mulighed at aflægge en bassinlivredderprøve sammen med svømmehallen eller klubben. I tilfælde af dette ikke kan lade sig gøre, skal du selv kontakte en dommer, der kan udføre bassinlivredderprøven.
Adskillige svømmeklubber og svømmehaller i landet har etablerede livredningshold, hvor du kan træne dine livredningsfærdigheder og aflægge bassinlivredderprøven.
Bassinlivredderprøven har som regel en egenbetaling på omkring 100 kr.
Erhvervslivredderprøven kan udelukkende aflægges af fastansatte livreddere i offentligt tilgængelige svømmehaller og badeanlæg. Prøven er udarbejdet af Dansk Svømmeunion, Rådet for Større Badesikkerhed, FOA, Dansk Svømmebadsteknisk Forening og Halinspektørforeningen.
Denne prøve har også en række forudsætninger, fx:
Prisen for denne prøveform ligger i nogle tilfælde i niveauet 220 kr.
Udover de to ovenstående prøver, kan du også blive kystlivredder – altså livredder på åbent vand. Det er Trygfonden, der bemander de rød-hvide livreddertårne på diverse danske strande i sommerperioden, hvorfor det er her du vil arbejde som kystlivredder.
Du kan blive kystlivredder, hvis du består åbent vand livredderprøven. Denne test indebærer bl.a. svømning på åbent hav med forskellige typer af udstyr, fx livredderkrans eller torpedo
Ifølge vejledende tal fra forskellige foreninger, vil en nyuddannet livredder modtage en startløn på ca. 8.717 kr. ugentligt med dertilhørende feriepenge for en 48 timers arbejdsuge med en ugentlig fridag.
En livredder er dog ofte deltidsansat på timeløn, men det kan også være en fuldtidsstilling. Det kan ligeledes i enkelte tilfælde være en frivillig, ulønnet post.
Vil du gerne se, hvad du ellers kan blive, så prøve at klikke dig videre via nedenstående knap: