Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvordan du kan blive skadedyrsbekæmper?

Drømmer du om at blive skadedyrsbekæmper? Så læs med her. 

I denne artikel vil vi nemlig besvare en række spørgsmål, der kan give dig en bedre forståelse af, hvad er skadedyrsbekæmper beskæftiger sig med til daglig, og hvad det kræver for at blive skadedyrsbekæmper. 

Hvad laver en skadedyrsbekæmper?

En skadedyrsbekæmper har stor erfaring med skadedyrsbekæmpelse, og kan ofte bekæmpe alt fra havemyrer, hvepse og lopper til muldvarper, kakerlakker og mosegrise. 

En skadedyrsbekæmper forstår ligeledes baggrunden for dyrenes valg af levesteder og føde, og er i stand til at identificere forskellige typer af skadedyr på baggrund af dyrets spor, fx ekskrementer, lugte og gnavemærker. 

Desuden skal en skadedyrsbekæmper typisk også kunne udføre de nedenstående arbejdsopgaver:

  • Udpege områder i ejendommen med særligt behov for opmærksomhed
  • Udpege områder i ejendommen, hvor det er nødvendigt at forebygge
  • Gå i konstruktiv dialog med beboere/kunder
  • Bruge og rådgive om kemiske og ikke-kemiske metoder til at forebygge og bekæmpe rotter, mus og andre typer af skadedyr
  • Forstå lovgivningen inden for relevante områder ift. skadedyrsbekæmpelse

Prøv at se denne video, hvor Rasmus er skadedyrsbekæmper for en dag:

Hvad kræver det at blive skadedyrsbekæmper?

Kravene til at blive skadedyrsbekæmper afhænger af, hvilke typer skadedyr du bekæmper.

Hvis du ønsker at bekæmpe skadedyr såsom rotter kræver det, at du har arbejdet hos et privatfirma eller kommunen, og dermed bekæmpet skadedyr i en længere periode. Derefter kan du blive indstillet til en rotteautorisation. Denne autorisation er påkrævet før du kan bekæmpe rotter, også selvom du udelukkende benytter dig af fælder. Det betyder bl.a. en vicevært ikke selv må bekæmpe rotter, hvis vedkommende ikke har en autorisation. 

Der findes ligeledes krav ift. gasning af fx muldvarper og mosegrise. Du skal enten have erhvervet dig en G1-autorisation eller en G2-autorisation før du kan købe og benytte dig af giftgassen, fosforbrint, der anvendes til at bekæmpe muldvarper og mosegrise. Derfor vil du fx skulle fremvise nødvendig gasningsuddannelsesdokumentation overfor giftforhandleren, hvis du ønsker at bestille bestemte midler. 

Du har nu tilegnet dig en forståelse af, hvad det kræver at blive skadedyrsbekæmper. I det næste afsnit vil vi se nærmere på G1 og G2 autorisationerne. 

G1 autorisation

En G1-autorisation giver dig lov til at købe og anvende fosforbrinteudviklende midler til gasning af muldvarpe og mosegrise. Autorisationen er pålagt et gebyr på 430 kr.

Hvis du gerne vil have en G1 autorisation, kan du tilmelde dig et kort kursus. Dette kursus kan du tage på Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet. Kurserne er udelukkende for personer, der lever op til de nedenstående kriterier:

  • Erhvervsmæssigt udfører bekæmpelse i egen bedrift
  • Erhvervsmæssigt udfører bekæmpelse for andre
  • Er ansatte hos giftforhandlere

Det vil sige at de typiske deltagere i denne type kurser er landmænd, gartnere, greenkeepere, og personer med ansvar for grønne områder ved beboelser, på arbejdspladser eller offentlige arealer. Kurserne er ikke for private haveejere. 

Kurset lærer dig om fosforbrinteudviklende midlers virkemåde og giftighed. Dertil bliver du også undervist i relevante bestemmelser vedr. køb, opbevaring og benyttelse af giftgasser. Desuden får du et kendskab til den eksisterende lovgivning om kommunal bekæmpelse af muldvarper og mosegrise. Uddannelsesforløbet bliver afsluttet med en skriftlig prøve.

Derudover er det værd at nævne, at det er en forudsætning, at du har en normal syn- og lugtesans før du kan få en G1 autorisation. 

G2 autorisation

En G2-autorisation giver dig tilladelse til at arbejde med gasning af skadedyr i kornlagre. Dette kursus bliver ikke tilbudt i Danmark, men Miljøstyrelsen har godkendt to typer af kurser: Et uddannelsesforløb i Sverige og Tyskland. 

Hvis du beskæftiger dig med denne type gasningsopgaver skal du udover uddannelsen være autoriseret i MAB (Miljøstyrelsens Autorisationssystem til brug af Bekæmpelsesmidler). Du kan opnå en G2-autorisation, hvis du gennemfører et af de to førnævnte kurser i Sverige eller Tyskland.

Kurset i Sverige bliver typisk udbudt en gang om året af Folkhälsomyndigheten. Gyldigheden for dette kursus er 5 år. 

I Tyskland bliver kurset udbudt af Bundeslehranstalt. Her skal du igennem et grundkursus og et opfølgningskursus, der foregår på tysk. 

Hvad tjener man som skadedyrsbekæmper?

Ifølge vejledende tal tjener en skadedyrsbekæmper mellem 21.945 kr. til 38.264 kr. om måneden. Det er værd at nævne at lønnen bl.a. bestemmes af, hvor mange år du har arbejdet som skadedyrsbekæmper, og hvorvidt du har dit eget skadedyrsbekæmpelsesfirma eller arbejder i det offentlige. 

Vil du gerne se, om der er andre interessante jobs og uddannelsesmuligheder, så se her: