Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Lønforhandling

Mange danskere har vanskeligheder med at bede om mere i løn, idet de ikke ved, hvorledes de skal gå til en lønforhandling. 

Så hvordan skal du gribe din næste lønforhandling an? Det giver vi dig svaret på i dette indlæg. Vi vil nemlig give dig 7 gode råde til din kommende lønforhandling. 

1. Udarbejd en liste med konkrete præstationer

Det er vigtigt at du kan konkretisere, hvad du har bidraget med siden din sidste lønforhandling eller MUS-samtale. Derfor kan det være en fordel, hvis du forbereder en række vanskelige arbejdsudfordringer, som du har været med til at løse.  

2. Forbered andre vilkår end løn 

En lønforhandling skal i sidste ende resultere i en aftale, der er tilfredsstillende for både dig og din arbejdsgiver. Dertil kan du også overveje, hvad der betyder mest for dig ift. skabe en meningsfyldt hverdag. Det kan fx være at du værdsætter mere frihed, flere kurser, mulighed for at arbejde hjemme eller mere ansvar.  

3. Brug samtalen konstruktivt

Det kan være at du ikke får forhandlet en højere løn eller andre forhold, som du synes er rimelige. I stedet for at se negativt på dette udfald, kan du også prøve at anvende samtalen konstruktivt til fx at identificere, hvordan du kan opnå den ønskede løn eller frynsegode.  

4. Positioner dig selv i hverdagen

Hvis du gerne vil have mere i løn, kræver det, at du har fokus på at levere resultater og positionere dig selv i hverdagen. Desuden kan du tage en snak med din chef et godt stykke tid inden forhandlingen. Her kan du bl.a. nævne, hvilke forventninger du har til din lønudvikling. Det kan ligeledes gavne dig, hvis du medbringer et udsnit af dine resultater til denne samtale. 

Husk din mulighed for at påvirke dit lønforhandlingsresultat er mindst i det øjeblik, hvor du sidder til selve forhandlingen. Det kan måske lyde underligt, men typisk har din chef allerede vurderet og formentlig afgjort, hvor meget du skal have i lønstigning, når i skal til forhandlingen. 

5. Overvej din forhandlingsposition

Du kan overveje følgende spørgsmål, når du skal identificere din forhandlingsposition: 

  • Hvordan påvirker din indsats dit team?
  • Hvad skiller dig ud fra de andre, og hvorledes får virksomheden gavn af dine kompetencer?
  • Har du fået mere ansvar siden du sidst forhandlede løn?
  • Er du en nøglemedarbejder, eller har du tilegnet dig specialiseret viden?
  • Er du med i ledelsen?
  • Spiller du en stor rolle, når det kommer til arbejdskulturen?

Derudover kan du overveje din virksomheds aktuelle situation, fx er det fornuftigt at tage højde for samfundsøkonomien. Således kan du afstemme dine forventninger og dit udspil til lønforhandlingen.

Hvis du har en tillidsrepræsentant, kan du også få sparring om lokale forhold og erfaringer. Du kan benytte dig af de følgende spørgsmål, hvis du vil styrke dit kendskab til din arbejdsgivers nuværende situation: 

  • Er det en privat eller offentlig arbejdsplads?
  • Er det en stor eller lille virksomhed?
  • Er det en virksomhed, der oplever vækst?
  • Har arbejdspladsen modtaget øgede bevillinger?
  • Har virksomheden for nylig været igennem en kriseperiode, fx afskedsrunder?
lønforhandling

6. Brug fakta, når du argumenterer

Det er en fordel at anvende fakta, når du skal forhandle din løn. Du kan bl.a. undersøge på nettet, hvad andre i din stilling tjener. Der findes fx adskillige statistikker, der klargør lønniveauet i forskellige brancher. 

Husk en lønstatistik kan ikke stå alene, hvorfor du med fordel kan kombinere dette råd med det første, ”Udarbejd en liste med konkrete præstationer”, når du skal forhandle løn med din arbejdsgiver. 

Det er også værd at overveje, at købekraften i samfundet bliver svækket af en høj inflation. Lønforhandling baseret på hvor mange procent du skal stige i løn er en af de mest anvendte metoder.

Vejledende tal illustrerer bl.a. at du skal have en lønstigning på 4,9 procent for at fastholde din købekraft i 2022. Dette er også en pointe som du kan medbringe, når du skal forhandle løn. 

7. Det kan være bedst, hvis du spiller ud først

En lønforhandling tager ofte udgangspunkt i, hvor det første konkrete udspil ligger. Derfor kan det være fornuftigt, hvis du starter med at klargøre, hvad du forventer at få i løn. 

Hvornår foregår en lønforhandling?

En lønforhandling kan finde sted på forskellige tider af året, fx kan du selv initiere samtalen. Det er ofte en god ide at vælge et tidspunkt, hvor din forhandlingsposition er så god som muligt. Eksempler herpå kan være, hvis du lige har afleveret et godt projekt, eller opnået et ekstraordinært resultat for organisationen. 

Derudover har adskillige arbejdspladser lønforhandlinger på et bestemt tidspunkt af året. Dette kan være i forbindelse med en MUS-samtale. Du kan læse mere om, hvad en MUS-samtale indebærer: