Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Din guide til en god MUS-samtale

Skal du afholde en MUS-samtale med din leder inden for den nærmeste fremtid? Så er denne guide for dig. 

Vi vil nemlig i denne artikel besvare en række vigtige spørgsmål, der kan klæde dig på til din kommende MUS-samtale. 

Hvad er en MUS-samtale?

En MUS-samtale er en medarbejderudviklingssamtale, hvor du snakker med din nærmeste leder om, hvordan du og arbejdspladsen kan blive bedre. I en MUS-samtale har du typisk en dialog med din leder, hvor i taler om din generelle jobtilfredshed, jobtrivsel og udvikling. Således vil MUS-samtalen typisk dreje sig om din motivation, dine arbejdsopgaver, og hvorledes du kan styrke din personlige læringskurve i virksomheden. 

I det næste afsnit vil vi se nærmere på fordelene ved en MUS-samtale.

Hvad er fordelene ved en MUS-samtale?

Medarbejderudviklingssamtaler kan være fordelagtige for både medarbejdere og ledere. Nogle arbejdsgivere foretrækker at føre samtalen ud fra et skema - andre gør ikke. Og det er ikke afgørende.

Samtalen skal give anledning til refleksion, og dermed kan du i fællesskab med din leder gøre status siden den sidste MUS-samtale. En række af fordelene er bl.a.: 

  • Evaluering af målsætninger. Det er afgørende at være ærlig, hvis der er et mål, som ikke er opnået. På den måde kan du og din leder i fællesskab identificere mulige årsager til, hvad der kunne være gjort anderledes. Dette kan fx forbedre generel planlægning og tillid
  • Personlig udvikling. Det kan være at du har nået mere end de opsatte mål, og derfor har brug for større udfordringer eller flere værktøjer til at komme videre. En MUS-samtale er altså ikke kun en dialog, der omhandler bagudrettet bedrifter, men også en mulighed for medarbejderen til at udpensle, hvordan den fremtidige karriere skal se ud for at tilegne sig yderligere jobtilfredshed og trivsel
  • Øget trivsel. En medarbejderudviklingssamtale kan ligeledes være værdifuld, idet medarbejderen får en chance for at italesætte emner, der måske har en negativ indflydelse på trivsel, og dermed arbejdsglæden. Det kan være opgaver, der er nedslidende for motivationen. MUS-samtalen klargør disse problematikker, og kan i bedste fald være med til at øge trivslen
mus samtale

MUS-samtale forberedelse

Det er en god ide at være forberedt inden din MUS-samtale.

Forberelse til MUS-samtale:

  1. Du kan fx starte med at definere, hvilke arbejdsopgaver du oplever styrker dine kompetencer og personlige udvikling. Dette kan være et emne, som du diskuterer med din leder, når i afholder MUS-samtalen
  2. Desuden kan du medbringe en liste af opgaver som dræner dig for energi og motivation. Det er måske ikke muligt at eliminere alle demotiverende arbejdsopgaver, men du kan formentlig skabe en bedre balance imellem de interessante og mindre spændende opgaver. Derudover kan du forberede dine egne forslag til forbedringer. Dette kan give et godt indtryk på din arbejdsgiver, og du kan ligeledes være med til at udforme din ideelle arbejdsrutine.
  3. MUS-samtaler er din mulighed for at udvikle dig yderligere på arbejdspladsen. Det er derfor afgørende at du bruger tiden fornuftigt. Undgå samtaleemner, der iscenesætter samarbejdsvanskeligheder eller sociale konflikter, hvis det ikke er relevant for din arbejdsmæssige udvikling. Dette kan du tale med din leder om i andre sammenhænge. Dertil kan det typisk være bedst at håndtere problemerne, når de opstår

Endeligt kan du følge op på samtalen efterfølgende med din leder. Det kan fx være når nye arbejdsopgaver skal uddelegeres eller i andre situationer, hvor det giver mening. 

Regler for en MUS-samtale

Det er ikke et krav at afholde MUS-samtaler, hvis du arbejder i en privat virksomhed. Dog vælger adskillige private arbejdspladser at tilbyde MUS-samtaler, fordi det har stor værdi for både medarbejdere og ledere. 

MUS-samtaler er derimod et krav, hvis du arbejder på en af statens arbejdspladser. Her skal medarbejderudviklingssamtaler finde sted mindst en gang om året.

Er en MUS-samtale fortrolig?

En MUS-samtale er en fortrolig dialog, der typisk foregår på din arbejdsplads. Dog kan en MUS-samtale også afholdes online, fx via Skype, Zoom eller Google Hangouts. Således må hverken medarbejderen eller lederen dele indholdet af samtalen med andre. Desuden kategoriseres MUS-samtaler som personfølsomme data, hvorfor virksomheden er forpligtet til at værne om dialogen jf. GDPR-lovgivningen. 

Det betyder også, at hvis en medarbejder får en ny chef, der gerne vil have indsigt i tidligere MUS-samtaler, kan det kun lade sig gøre, hvis medarbejderen har givet tilladelse. 

Se mere om: