Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Sponsoreret indhold

Dine rettigheder på arbejdsmarkedet

Søger du job, eller har du lige fået dit første fritidsjob? Og er du i tvivl om reglerne, der skal sikre dig de bedste forhold på din nye arbejdsplads? Få svar på dine spørgsmål her.

Din arbejdsgiver skal overholde en række regler, når du bliver ansat. Der er blandt andet regler for ansættelseskontrakter, feriepenge, og hvis du er under 18 år eller endnu ikke har afsluttet 9. klasse, er der regler om din arbejdstid, og hvor meget du må løfte. 

Hvad du har ret til, når du er ung og har et fritidsjob, kan du blive klogere på her.

Hvor meget skal jeg have i løn?

Der findes ingen lov om mindsteløn i Danmark. I stedet bliver reglerne for løn- og arbejdsforhold fastsat i overenskomster. En overenskomst er en aftale om arbejdsvilkår mellem en arbejdsgiver og en fagforening.

Det er altså en stor fordel for dig at arbejde et sted, hvor der er overenskomst. For så skal du nemlig som minimum have den mindsteløn, der er forhandlet i overenskomsten. Er du ansat uden overenskomst, skal du selv forhandle dine løn- og arbejdsforhold. 

Hvis du er medlem af en fagforening, kan den hjælpe dig med at tjekke, om du får den rigtige løn og tillæg.

Feriepenge – har jeg ret til dem?

Ferieloven giver dig ret til at få 12,5 procent i feriepenge af den løn (inklusive tillæg), som du har optjent. Din arbejdsgiver skal indsætte feriepengene på FerieKonto.

Skal jeg have en ansættelseskontrakt?

Du har krav på at få en ansættelseskontrakt, hvis du arbejder mere end otte timer om ugen. Den skal blandt andet indeholde en beskrivelse af, hvad du arbejder med, reglerne for opsigelse og ferie, hvad du skal have i løn og eventuelle tillæg, og hvornår lønnen udbetales.

Er du medlem af en fagforening, kan du få den til at kigge din ansættelseskontrakt igennem for at se, om den indeholder det den skal. Hvis du er under 18 år, skal dine forældre skrive under på kontrakten.

Er der regler for, hvor meget jeg må arbejde?

Der er mange regler omkring arbejdstid, når du er ung og har et fritidsjob. Reglerne afhænger af din alder, og i hvilken branche du er ansat. Se, hvilke regler der gælder for dig på 3F´s website.

Skal jeg selv finde en afløser, hvis jeg bliver syg?

Det er aldrig dit ansvar at finde en afløser, hvis du er syg. Og din arbejdsgiver må heller ikke spørge til, hvad du fejler.

Hvad gør jeg, hvis jeg oplever problemer på min arbejdsplads?

Det er en god idé at være medlem af en fagforening. Den kan hjælpe dig, hvis du får problemer på din arbejdsplads, og hvis din chef ikke følger reglerne. Det kan for eksempel være, hvis du ikke får den løn, I har aftalt, eller hvis du bliver fyret uden grund.

3F logo

Her kan du læse mere om reglerne på arbejdsmarkedet, og hvad du skal være opmærksom på, når du har et fritidsjob, og ellers følge 3F via TikTok.

Vil du gerne vide mere om at få en god start på dit nye arbejde, så klik nedenfor: