Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Opsigelse af job

Det kan være vanskeligt at opsige sin arbejdsstilling, og det kan være lige så besværligt at finde ud af, hvordan man skal udarbejde sin opsigelse. Hvornår skal den afleveres, og hvad skal der stå i den? 

I denne artikel vil vi besvare spørgsmål, der kan gøre dig klogere på, hvordan du skriver en opsigelse med en dertilhørende skabelon, og hvilke regler der gælder ift. hvornår du kan fratræde din stilling.

Hvordan skriver man en opsigelse?

Det er en god ide at skrive en opsigelse, idet du dermed får skriftlig dokumentation. Din opsigelse behøves ikke at indeholde årsager til, hvorfor du ønsker at stoppe på din arbejdsplads. Dog kan du inkludere en række elementer såsom dit navn, din stilling og datoen for din sidste arbejdsdag. Et eksempel på en opsigelseskabelon kan således være:

 

”Vejle, d. 31. marts (aktuelle dato)

 

Kære Hans Hansen (arbejdsgiver),

 

Jeg opsiger hermed min stilling til fratræden d. 30. april 2023. (dato for sidste arbejdsdag)

 

Med venlig hilsen,

Christoffer Christoffersen (dit navn)”

 

Desuden er det dit ansvar at opsigelsen når frem i rette tid. Derfor kan du med fordel aflevere din opsigelse personligt til din nærmeste overordnede leder. Hvis du fx er sygemeldt, kan du sende din opsigelse rekommanderet og bede om en kvittering for, at din opsigelse er blevet modtaget af arbejdspladsen. 

Hvad skal der stå i en opsigelse?

Der er ingen specifikke lovkrav til, hvad du skal skrive i din opsigelse, hvorfor det ligeledes er valgfrit, hvorvidt du skriver en opsigelse via e-mail eller afleverer en udprintet version. Dog er der en række punkter, som bør inkluderes, når du udarbejder din opsigelse:

  • Dato for den dag du afleverer opsigelsen
  • En sætning eller to om at du ønsker at opsige din stilling
  • Dato for din sidste arbejdsdag
  • Underskrift fra dig som medarbejder

Desuden er det fint at gemme en kopi af opsigelsen, så både du og din arbejdsgiver har opsigelsen som dokumentation.

Kan man sige op med øjeblikkelig virkning?

Du kan typisk ikke opsige din stilling med øjeblikkelig virkning. Dog kan du sige op med kortere varsel, hvis du fortsat er i din prøveperiode.

Denne opsigelsesvarsel er ofte på 14 dage fra arbejdsgivers side medmindre andet er aftalt. Din prøveperiode er som regel 3 måneder, hvilket betyder, at din opsigelse skal være inden for denne tidsramme. En opsigelse skal således meddeles senest efter 2 ½ måned. 

Hvis du derimod er omfattet af funktionærloven, kan du fratræde din stilling med en måneds varsel. Et eksempel herpå vil være, at hvis du gerne vil opsige din stilling den 30. april, skal din overordnet leder modtage din opsigelse senest d. 31. marts. 

Hvad er en funktionær?

En funktionær er en lønmodtager, der primært er ansat inden for handel- og kontorområdet, men du kan også være funktionær, hvis du udfører lagerarbejde eller tekniske og kliniske ydelser. 

Borgere, der ikke er omfattet af funktionærlovens opsigelsesvarsler, følger vilkårene, som er udpenslet i ansættelseskontrakten. Du kan altså i princippet opsige din stilling med en dags varsel, hvis din ansættelseskontrakt ikke inkluderer en opsigelsesperiode. 

Det er også værd at nævne, at du kan fratræde din stilling tidligere, også selvom du er omfattet af Funktionærloven, hvis du aftaler dette med din arbejdsgiver. 

opsige job

Funktionærloven gælder typisk inden for de følgende typer af arbejde:

  • Administration og koordinering
  • Økonomi
  • Bogholderi og regnskab
  • Marketing og salg
  • IT og kommunikation
  • Konsulentarbejde
  • Spedition

Derimod er medarbejdere, der er ansat som tjenestemænd under staten, folkeskolen, folkekirken eller kommunerne, ikke omfattet af funktionærloven.

Skal du starte i et nyt job?

Det kan være en god ide at vente med at sige op, indtil du har en skrevet under på din nye ansættelseskontrakt. 

Derudover kan du også fortælle din arbejdsgiver, at du har modtaget et tilbud fra en anden virksomhed. På den måde har du en mulighed for at forhandle bedre vilkår, hvis du ønsker at blive på arbejdspladsen, men har valgt at stoppe, pga. løn eller manglende personlig udvikling. 

Kan jeg få dagpenge, hvis jeg siger op?

Hvis din a-kasse vurderer, at du ikke har en gyldig grund til at opsige din stilling, vil du få karantæne, før du kan få udbetalt dagpenge. Det kan derfor være fornuftigt at kontakte sin a-kasse før du siger op, idet a-kassen kan give dig rådgivning om opsigelsens konsekvenser for din dagpengeret.

Hvis du gerne vil lære mere om fagforeninger eller a-kasser, kan du læse denne artikel: