Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Alt du skal vide om A-kasser: En guide for unge og studerende

Alt du skal vide om A-kasser

En A-kasse hjælper dig økonomisk, hvis du en dag bliver ledig. Derfor kan det være en fordel, hvis du er tilmeldt en A-kasse, idet du kan få udbetalt dagpenge. 

Dog kan det være uoverskueligt at finde ud af, hvilken A-kasse du skal vælge, hvad det koster at være medlem af en A-kasse, og hvilke krav du skal leve op til før du kan modtage dagpenge.

Dette er nogle af de spørgsmål som vi vil besvare i denne artikel. Lad os starte med at se nærmere på, hvad begrebet, A-kasse, egentlig indebærer.

Hvad er en A-kasse?

Begrebet, A-kasse, er en forkortelse af arbejdsløshedskasse. En A-kasse er en forening, hvor du kan forsikre dig mod arbejdsløshed i form af dagpenge. Derimod opkræver A-kassen et månedligt kontingent fra alle sine medlemmer. 

Når du har været medlem af en A-kasse inden for en vis tidsramme, kan du søge om dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs. Størrelsen af de udbetalte dagpenge er ens i alle A-kasser, og satserne bliver fastsat centralt. Finansieringen af dagpenge deles mellem medlemmernes kontingent kroner og bidrag fra staten. 

Hvilken A-kasse skal jeg vælge?

I princippet kan du frit vælge, hvilken A-kasse du vil være medlem af. Dog findes en række A-kasser, som er fagspecifikke, der ligeledes er tilknyttet en bestemt fagforening, hvorfor det er påkrævet at du arbejder inden for et særligt område.

Hvis du gerne vil lære mere om fagforeninger, kan du klikke på dette link

Når du skal vælge en A-kasse, kan du overveje følgende:

 • Hvordan håndterer A-kassen deres medlemmer? Det er en god ide at undersøge, hvordan A-kassen håndterer deres kunder. Dette kan du bl.a. gøre via Trustpilot og Facebook
 • Hvilke tillægstjenester får du? Priserne på A-kasser er ofte meget ens. Det er derfor ikke udelukkende prisen du skal overveje, når du træffer din beslutning – men også tillægsydelserne. Eksempler på tillægsydelser er, hvorvidt A-kassen tilbyder juridisk hjælp til opsigelser, ansættelseskontrakter, uberettiget fyringer eller gratis billetter til fx sports events. Du kan gøre op med dig selv, hvad du mener er vigtigst

Det er værd at nævne, at mange A-kasser tilbyder gratis medlemskab, hvis du er studerende.

Desuden kan du modtage dagpenge fra dag 1, hvis du har været studiemedlem i mindst et år, når du afslutter din uddannelse. 

akasse

Hvad koster det at være medlem af en A-kasse?

Prisen for et medlemskab hos en A-kasse kan variere, men typisk skal du betale 400-500 kr. om måneden. Dette er dog som tidligere nævnt ikke nødvendigvis gældende for studerende, idet mange A-kasser tilbyder denne gruppe af borgere gratis medlemskab. 

Der findes to former for medlemskab:

 • Deltidsforsikret medlemskab: Dette er for alle på arbejdsmarkedet, som er i beskæftigelse 30 timer eller mindre hver uge. Hvis du er deltidsforsikret, kan du få udbetalt 60% af det fulde dagpengebeløb
 • Fuldtidsforsikret medlemskab: Dette medlemskab er for alle, der arbejder mere end 30 timer om ugen. Derudover modtager et fuldtidsforsikret medlem den fulde dagpengesats i tilfælde af ledighed

Hvad er fordelene ved at melde sig ind i en A-kasse?

Det kan næsten altid betale sig at være medlem af en A-kasse – uanset, hvorvidt du er deltidsforsikret eller fuldtidsforsikret. Hvis du ikke er medlem af en A-kasse, vil du nemlig ikke få udbetalt dagpenge, hvis du bliver ledig. Derimod vil du modtage kontanthjælp, hvilket kan være et væsentlig lavere beløb, hvorfor det kan have store økonomiske konsekvenser for dig og din familie.

A-kassen prøver ligeledes at hjælpe dig tilbage på arbejdsmarkedet, bl.a. via kurser, hvis du bliver arbejdsløs.

Mindsteløn over 18 år

Hvad er mindstelønnen, når man er over 18 år? Svaret afhænger af, om du er ufaglært eller faglært. En faglært person er en person som har taget en uddannelse, eksempelvis som tømrer, snedker eller kok.

Som ufaglært er mindstelønnen, når du er over 18 år, og arbejder på en arbejdsplads, hvor der er en overenskomst typisk i niveauet:

 • 127,25 (år 1022)
 • 129,25 (år 2023)

Hvilke krav skal jeg leve op til før jeg kan få dagpenge?

En A-kasse tjener ikke penge på at forsikre medlemmer. Derimod søger A-kassen for at administrere de penge, som medlemmerne indbetaler i kontingent samt det bidrag, der opleves fra staten, nemlig arbejdsmarkedsbidrag. 

Du kan modtage dagpenge fra den første dag du er ledig, hvis du lever op til de følgende krav:

 • Du har været medlem af A-kassen i mindst 1 år
 • Du har arbejdet i minimum 52 uger – eller 1924 timer – inden for de seneste 3 år. Dette krav gælder ikke, hvis du er nyuddannet
 • Du står til rådighed for arbejdsmarkedet
 • Du er aktivt jobsøgende

Hvor meget kan jeg få udbetalt i dagpenge?

Der findes 2 forskellige satser, hvis du bliver arbejdsløs. Den ene sats henvender sig til studerende (dimittendsats), hvor den anden hjælper almindelige lønmodtagere. Satsen er ens for alle A-kasser medmindre du har tilvalgt lønsikring. De følgende dagpengesatser er vejledende tal:

 • Heltidsstuderende (dimittendsats): 607 kr. pr. dag, hvilket er tilsvarende 3035 kr. pr uge
 • Heltidslønmodtager: 849 kr. pr. dag, hvilket er tilsvarende 4245 kr. pr. uge

Vil du gerne vide mere om dagpenge og fagforeninger, så se her: