Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvordan kan jeg blive advokat? Få overblik over advokatuddannelsen

Et komplet overblik over advokatuddannelsen

Drømmer du om at blive advokat, men er usikker på, hvad uddannelsen og arbejdet indebærer? Så læs med her.

Vi har i denne artikel besvaret en række centrale spørgsmål, der giver dig et solidt overblik over advokatuddannelsen.

Hvordan bliver man advokat?

En advokattitel i Danmark kræver, at du har en juridisk kandidateksamen. Desuden skal du arbejde mindst tre år som advokatfuldmægtig og endeligt bestå advokateksamen. I Danmark kan du blive juridisk kandidat på de følgende universiteter:

  • Københavns universitet
  • Aarhus universitet
  • Aalborg universitet
  • Syddansk Universitet

Se også:

Hvor lang tid tager en advokatuddannelse?

Advokatuddannelse tager minimum otte år. Uddannelsen på universitet varer typisk fem år, hvor de første tre år udgøres af grunduddannelsen, som giver dig en bachelorgrad. De efterfølgende to år består af en overbygning tilsvarende en kandidatgrad. Derefter skal du som tidligere nævnt arbejde som advokatfuldmægtig i en advokatvirksomhed. I løbet af de tre år får du mulighed for at omdanne teori til praksis, hvor du tilegner dig et indblik i, hvordan sager behandles. Derudover skal du også deltage i advokatuddannelsen

En ansættelse som advokatfuldmægtig indebærer, at du skal autoriseres af den retskreds, hvor dit kontor er lokaliseret. Efter din autorisation kan du møde for din arbejdsgiver i alle byretssager og i Sø- og Handelsrettens skifteafdeling.

Advokater skal også færdiggøre den obligatoriske advokatuddannelse. Uddannelsen tilbydes af Advokatsamfundet med en varighed på 20 dage fordelt på otte kurser og bliver afsluttet med en skriftlig eksamen. 

En advokat skal ligeledes bestå en praktisk prøve i retssagsbehandling, der aflægges ved byretten, landsretten eller Sø- og Handelsretten. Den praktiske prøve kan du gennemføre i løbet af din tid som advokatfuldmægtig.

Hvad indebærer et job som advokat?

En advokat hjælper typisk borgere, der er i en krise eller involveret i en konflikt. Det er dit ansvar som advokat at analysere problemstillingerne, og anvende juraen til at løse konflikterne. Du skal ligeledes hjælpe dine klienter med at opnå det bedst mulige resultat, uanset hvad sagen drejer sig om.

Store dele af advokatarbejdet omhandler rådgivning af klienter ift. juridiske forhold, og hvorledes de kan undgå retssager. I tilfælde af at partnerne ikke når til enighed, kan du føre sagen videre for retten. Advokater er de eneste, der kan føre sager for andre ved domstolene.

Hvad er de typiske arbejdsopgaver for en advokat?

En advokat kan møde en masse forskellige opgaver, fx:

  • Juridiske analyser af en konflikt
  • Personlig rådgivning af klienter
  • Repræsentere klienter i retssager
  • Udarbejde kontrakter
  • Kontorarbejde med sagsbehandling

Desuden specialiserer advokater sig ofte indenfor et område. Hverdagen kan variere alt efter om du er forsvarsadvokat eller ansat i et ministerium, hvor du rådgiver ministeren. Her er en række eksempler på specialiseringer:

  • Forsvarsadvokat – her tager du dig af straffesager
  • Erhvervsadvokat – denne type advokat tager sig ad inkasso, konkurs, patenter og varemærker
  • Familieadvokat – dette speciale er typisk for advokater, der beskæftiger sig med arveret og skilsmisser

Hvor mange timer arbejder en advokat?

Undersøgelser fremhæver, at de ansatte jurister gennemsnitligt arbejder 47 timer om ugen. Derfor kan en advokat arbejde væsentlig over 37-39 timer ugentlig, hvilket betragtes som en normal arbejdsuge på det øvrige arbejdsmarked. Det fremgår også, at kun 4 procent af de ansatte jurister i advokatbranchen har en arbejdsuge på under 40 timer.

Hvad er lønnen for en advokat?

Nedenstående tabel klargør, hvad en nyuddannede advokat tjener pr. måned. De vejledende tal inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder:

 

 

Løn i det private 

Løn i det offentlige

Advokat, kurator

50.059 kr.

 

Juridisk chef

58.059 kr.

 

Advokatfuldmægtig

46.922 kr.

38.893 kr.

Fuldmægtig Cand. Jur.

46.922 kr.

38.893 kr.

Ejendomsadministrator

36.360 kr.

 

Er der forskel på en jurist og advokat?

De to titler bliver ofte anvendt i flæng, men der er en række væsentlige forskelle. En jurist er ikke en beskyttet titel, hvorfor enhver principielt kan kalde sig jurist. Dog er det langt fra tilfældet, idet størstedelen af jurister i Danmark er uddannet på jurastudiet. Det er muligt at læse jura på både handelsskolen og universitet, men det er kun de universitetsuddannede, som kan tage den efteruddannelse, der kræves for at blive advokat.

Modsat juristtitlen, er advokattitlen beskyttet. Udover den tidligere beskrevet uddannelsesmæssige forskel, skal du gennemføre en treårig uddannelse, der fungerer som en form for mesterlære. De fleste vælger her at arbejde som advokatfuldmægtig på et advokatkontor, men du kan også opnå juridisk praktisk erfaring andre steder fra. Den totale længde på advokatuddannelsen er som tidligere nævnt mindst 8 år.

Hvad kræver det at blive advokatsekretær?

Hvis du tænker advokatuddannelsen ikke passer dig, men du fortsat synes arbejdsopgaverne og dele af uddannelsen lyder spændende, kan du overveje at blive advokatsekretær. En advokatsekretær indgår i arbejdet med at løse juridiske problemstillinger. Dine opgaver kan fx være:

  • Almindeligt kontorarbejde
  • Renskrivning af breve, kontrakter og alle andre typer af dokumenter
  • Passe telefonen og ordne bogholderiet

Uddannelsen er en del af kontoruddannelse, der tager 4 år. 

Du kan få endnu flere idéer til hvad du kan blive, ved at klikke på denne knap: