Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvordan bliver jeg kloakmester eller slamsuger? Få svaret her

Kloakmester eller slamsuger?

Drømmer du om at blive kloakmester eller slamsuger? Så læs med.

I denne artikel vil vi nemlig besvare spørgsmål, der kan give dig en bedre forståelse af, hvad kloakmesteruddannelsen indebærer, og hvilke fremtidsmuligheder kloakmesteruddannelsen kan give dig.  

Hvad er en kloakmester?

En kloakmester udfører kloakeringsarbejde for bl.a. husejere og boligforeninger. Du dimensionerer, projekterer og udfører installationerne til spildevand, regnvand og drænvand. Store dele af dit arbejde som kloakmester drejer sig om at finde fejl på gamle ledninger, og rense og reparere defekte systemer. 

Således er det vigtigt, at du er praktisk anlagt. Desuden kræver kloakmesterarbejdet at du kan arbejde selvstændigt, præcist og omhyggeligt. Det kan ligeledes være et fysisk udfordrende erhverv, hvorfor det kan være en fordel at være i god form. 

Kloakmestre kan arbejde på forskellige arbejdspladser, fx i kloakfirmaer, murerfirmaer eller i kommunernes tekniske forvaltning, hvor de bl.a. fører tilsyn med kloakrensningsanlæg. Derudover kan du også stifte dit eget slamsugerfirma, idet du får et solidt kendskab til kloakeringsarbejde. 

Du skal have en autorisation før du kan kalde dig kloakmester, hvilket du kan få efter kloakmesteruddannelsen. I bygge- og miljølovgivningen er der også opstillet regler for, hvordan afløbsinstallationer skal udføres, og kloakmesteren er ansvarlig for, at disse retningslinjer bliver overholdt. Kloakmesteren har også tilegnet sig certifikater inden for svejsnings, fx gassvejsning, MAG-, MIG-, og TIG-svejsnings. 

I det næste afsnit skal vi se nærmere på, hvorledes du kan blive kloakmester.

Hvad kræver det at blive kloakmester?

Du kan få adgang til kloakmestereksamen, hvis du inden for de seneste 5 år har læst en af de følgende to uddannelser: 

  • Forberedende uddannelse på deltid: Uddannelsen kan læses imens du er i arbejde. Det vil sige du kan modtage aftenundervisning, og undervisning på enkelte dage eller i weekender. Forløbet består af et teoretisk kursus, der gennemgår eksamenspensummet, og et praktisk kursus, som omfatter fx ledningsarbejde, opbygning af brøndbunde og tilslutning til hovedkloak. Denne uddannelse kan foregå på Dansk Teknologisk Institut, og på andre godkendte uddannelsesinstitutioner over hele landet. Du betaler for både det teoretiske og praktiske kursus, hvorfor de samlede omkostninger vil være omkring 50.000 – 60.000 kr. 
  • Uddannelse via AMU: Denne uddannelse er relevant, hvis du er ufaglært eller har en erhvervsuddannelse, idet du kan tage en række kloakeringskurser, der klæder dig på til eksamen. Uddannelsen på AMU vil koste ca. 126-190 kr. pr. dag. Det er værd at nævne, at deltagerbetalingen også afhænger af din uddannelsesbaggrund, hvorfor den kan bortfalde i enkelte tilfælde

Forløbet kan blive fuldført, når du har bestået prøver i både praktisk og teoretisk kloakering. 

Den forberedende uddannelse på deltid omfatter ca. 200-280 lektioner. Derudover udgøres den praktiske del af 100 lektioner. Du skal have bestået den teoretiske og praktiske del inden for to år. Uddannelsen på AMU har derimod en samlet længde på i alt 60 dage. 

Udover de førnævnte uddannelser og kurser, skal du normalt opfylde et af de nedenstående optagelseskrav for at blive indstillet til kloakmestereksamen: 

  • Arbejde hos en autoriseret kloakmester i 2 år
  • Bestået AMU-systemets rørlæggeruddannelse
  • Uddannet bygningskonstruktør
  • Uddannet VVS-installatør
  • Uddannet murer med et dertilhørende kursus i praktisk kloakarbejde
  • Uddannet anlægsstruktør

Hvilke arbejdsmuligheder har en kloakmester?

De færreste kloakmestre arbejder udelukkende med kloakeringsarbejde. Mange kloakmestre stifter et firma, fx vvs-mestre, murermestre eller anlægsgartnere. En række kloakmestre opretter også et slamsugerfirma eller arbejder som skadedyrskonsulenter, og har fx autorisation til rottebekæmpelse. Desuden fungerer kloakmestre under større anlægsopgaver som projektledere. 

I denne video kan du se, hvordan en arbejdsdag er som slamsuger:

Hvad er en slamsuger?

En slamsuger er ofte en lastbil, der er beregnet til at suge flydende genstande op i en tank. Slamsugerfirmaer anvendes bl.a. af private, hvis deres kloakker er tilstoppet. Det kan være en fordel at have en kloakmesteruddannelse, hvis du gerne vil arbejde i et slamsugerfirma, idet du får et indgående kendskab til kloakker.

Hvad tjener en kloakmester og slamsuger?

Den nedenstående tabel klargør, hvor meget en nyuddannede kloakmester tjener pr. måned. Tallene er fra Danmarks Statistik og medtager pension, tillæg og værdi af personalegoder.

 

Kloakmester

31.430 kr.

Kloakmontør

29.277 kr. 

 

Medianlønnen for en slamsuger er 25.500 kr. 

Ønsker du at se andre jobmuligheder, så prøv at se: