Vi bruger cookies på ungarbejde.dk
Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer, og for at vi kan give dig den bedste service. Læs mere
Din feedback er vigtig for os!
Send mere
Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
Drømmer du om at blive bager eller konditor? Så læs med.
I denne artikel gennemgår vi nemlig en række centrale emner, som kan give dig en bedre forståelse af bager- og konditoruddannelsen.
Hvis du gerne vil være bager eller konditor, kan du tage en bager og konditor erhvervsuddannelse. Her tilegner du dig en grundlæggende viden om bagning og fremstilling af kager og desserter.
En vigtig del af faget omhandler, hvordan du udarbejder produkter, som tiltrækker kunder. Dertil bliver du oplært i beregning af indkøb og salg. Uddannelsen kan tages på forskellige uddannelsesinstitutioner i landet, fx i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Vejle.
Som bager og konditor vil dine primære arbejdsopgaver bestå af:
De typiske arbejdssteder for bagere er:
En konditor kan ligeledes arbejde på en af de ovenstående arbejdspladser, eller i konditorier.
Bager- og konditoruddannelsen har en varighed på mellem 3 år og 4.5 år afhængig af, hvorvidt du vælger et speciale.
Den 3-årige bagværkeruddannelse lærer dig at fremstille de almindelige og traditionelle brødtyper. Dog kan du vælge at specialisere dig til enten håndværksbager, detailbager eller konditor:
Prøv også at se:
Du skal leve op til en række adgangskrav, før du kan påbegynde erhvervsuddannelsens grundforløb:
Hvis du ønsker at starte på uddannelsen direkte efter 9. eller 10. klasse, skal du være erklæret uddannelsesparat.
Grundforløbet bliver efterfulgt af et hovedforløb, som ligeledes stiller en række overgangskrav:
Desuden skal du have taget følgende certifikater i dit grundforløb:
Inden du kan begynde på hovedforløbet, skal du også have en uddannelsesaftale. Det er dig som er ansvarlig for at finde en læreplads, og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med lærestedet. Erhvervsskolen tilbyder typisk hjælp og vejledning i forbindelse med lærepladser. Derfor er det ligeledes afgørende, at du skriver en god motiverede ansøgning (link) og opstiller et fint CV (link), der sørger for, at du skiller dig ud blandt de mange ansøgere.
Du kan blive uddannet bager eller konditor på EUX. Således bliver du faglært bager/konditor og student, idet EUX-uddannelsen kombinerer erhvervsuddannelsen med en gymnasial eksamen. Hvis du gerne vil lære mere omkring, hvad EUX-uddannelsen indebærer, kan du læse denne artikel.
Du kan få lærlingeløn fra den dag din uddannelsesaftale gør sig gældende. Hvis du er under 25 år, er din startløn som lærling omkring det dobbelte af, hvad en udeboende over 20 år får udbetalt i SU. Det er værd at nævne, at lærlingelønnen stiger, mens du er under uddannelse.
Skoleoplæring er ikke en mulighed på bager- og konditoruddannelsen, hvorfor du ikke kan modtage en skoleoplæringsydelse. Du kan læse mere omkring skoleoplæring her.
I den nedenstående tabel, kan du se den gennemsnitlige indtægt pr. måned for en nyuddannede bager. Tallene er fra Danmarks Statistik, og inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder.
Privat |
Kommune |
|
Bager |
27.250 kr. |
|
Bagermester |
29.792 kr. |
32.221 kr. |
Den nedenstående tabel klargør den gennemsnitlige indtægt pr. måned for en nyuddannede konditor. Tallene er fra Danmarks Statistik, og inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder.
Privat |
Kommune |
|
Konditor |
27.250 kr. |
|
Konditormester |
29.792 kr. |
32.221 kr. |
Se også andre jobmuligheder og uddannelser, som er spændende: