Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Din guide til bager- og konditoruddannelsen

Drømmer du om at blive bager eller konditor? Så læs med.

I denne artikel gennemgår vi nemlig en række centrale emner, som kan give dig en bedre forståelse af bager- og konditoruddannelsen.

Hvilken uddannelse skal man have for at blive bager eller konditor?

Hvis du gerne vil være bager eller konditor, kan du tage en bager og konditor erhvervsuddannelse. Her tilegner du dig en grundlæggende viden om bagning og fremstilling af kager og desserter. 

En vigtig del af faget omhandler, hvordan du udarbejder produkter, som tiltrækker kunder. Dertil bliver du oplært i beregning af indkøb og salg. Uddannelsen kan tages på forskellige uddannelsesinstitutioner i landet, fx i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Vejle.

Som bager og konditor vil dine primære arbejdsopgaver bestå af:

  • Fremstilling af en brød, kager og desserter
  • Dekorer, pynte og udskære kage
  • Sikre produktionen overholder de gældende hygiejne og sikkerhedskrav
  • Udvikle nye typer kager og andet til butikken
  • Holde dig opdateret med nye trends og tendenser
  • Betjening af kunder

De typiske arbejdssteder for bagere er:

  • Brødfabrikker
  • Supermarkeder med bagerafdeling
  • Industribagerier
  • Restauranter, hoteller, og kantiner

En konditor kan ligeledes arbejde på en af de ovenstående arbejdspladser, eller i konditorier.

Bager- og konditoruddannelsen har en varighed på mellem 3 år og 4.5 år afhængig af, hvorvidt du vælger et speciale.

Specialer inden for bager- og konditoruddannelsen

Den 3-årige bagværkeruddannelse lærer dig at fremstille de almindelige og traditionelle brødtyper. Dog kan du vælge at specialisere dig til enten håndværksbager, detailbager eller konditor:

  • Håndværksbager: Her lærer du om råvarer, dejproduktion og brødfremstilling. Desuden bliver du undervist i kageproduktion og rullede deje
  • Detailbager: En detailbager lærer om driften af et bageri og om produktudvikling og optimering
  • Konditor: Du lærer at fremstille adskillige typer kager. Derudover lærer du om desserter, is og marcipan, og hvorledes du kan fremstille dekorationer og figurer i bagværk og konditori

Prøv også at se:

Adgangskrav til bager- og konditoruddannelsen

Du skal leve op til en række adgangskrav, før du kan påbegynde erhvervsuddannelsens grundforløb:

  • En bestået folkeskole afgangseksamen eller en tilsvarende prøve
  • Mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9- eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve

Hvis du ønsker at starte på uddannelsen direkte efter 9. eller 10. klasse, skal du være erklæret uddannelsesparat.

Grundforløbet bliver efterfulgt af et hovedforløb, som ligeledes stiller en række overgangskrav:

  • Naturfag på E-niveau

Desuden skal du have taget følgende certifikater i dit grundforløb:

  • Almen fødevarehygiejne
  • Førstehjælp på erhvervsuddannelserne
  • Elementær brandbekæmpelse

Inden du kan begynde på hovedforløbet, skal du også have en uddannelsesaftale. Det er dig som er ansvarlig for at finde en læreplads, og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med lærestedet. Erhvervsskolen tilbyder typisk hjælp og vejledning i forbindelse med lærepladser. Derfor er det ligeledes afgørende, at du skriver en god motiverede ansøgning (link) og opstiller et fint CV (link), der sørger for, at du skiller dig ud blandt de mange ansøgere.

Bager- og konditoruddannelse på EUX

Du kan blive uddannet bager eller konditor på EUX. Således bliver du faglært bager/konditor og student, idet EUX-uddannelsen kombinerer erhvervsuddannelsen med en gymnasial eksamen. Hvis du gerne vil lære mere omkring, hvad EUX-uddannelsen indebærer, kan du læse denne artikel.

Løn under uddannelse

Du kan få lærlingeløn fra den dag din uddannelsesaftale gør sig gældende. Hvis du er under 25 år, er din startløn som lærling omkring det dobbelte af, hvad en udeboende over 20 år får udbetalt i SU. Det er værd at nævne, at lærlingelønnen stiger, mens du er under uddannelse.

Skoleoplæring er ikke en mulighed på bager- og konditoruddannelsen, hvorfor du ikke kan modtage en skoleoplæringsydelse. Du kan læse mere omkring skoleoplæring her.

Hvad tjener en bager?

I den nedenstående tabel, kan du se den gennemsnitlige indtægt pr. måned for en nyuddannede bager. Tallene er fra Danmarks Statistik, og inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder.

 

Privat

Kommune

Bager

27.250 kr.

 

Bagermester

29.792 kr.

32.221 kr.

Hvad tjener en konditor?

Den nedenstående tabel klargør den gennemsnitlige indtægt pr. måned for en nyuddannede konditor. Tallene er fra Danmarks Statistik, og inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder.

 

Privat

Kommune

Konditor

27.250 kr.

 

Konditormester

29.792 kr.

32.221 kr.

Se også andre jobmuligheder og uddannelser, som er spændende: