Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvordan bliver man bedemand?

Overvejer du et job, hvor du hver dag sætter et positivt aftryk på menneskers farvel til deres familie, venner eller bekendte? Så kan et arbejde som bedemand være noget for dig!

I denne artikel vil vi besvare en række spørgsmål, der kan give dig en ide omkring, hvad jobbet som bedemand indebærer, og hvordan du bliver bedemand.

Hvad laver en bedemand?

En bedemand tager sig af alt det praktiske i forbindelse med begravelser og bisættelser. Bedemanden aftaler sammen med de pårørende, hvorvidt den afdøde skal begraves i kiste eller urne. Desuden rådgiver bedemanden de pårørende fx om pension og skifteret. 

En bedemand udfører også andre arbejdsopgaver, fx:

  • Beslutte sammen med de pårørende, hvordan begravelsen skal foregå. Du kan ligeledes hjælpe med bestilling af kranse, buketter, dekorationer eller anden form for udsmykning (fx kirkepynt i form at stolerækker/alterbuketter hvis det er muligt)
  • Kontakte en sanger, hvis der skal være solosang under begravelsen
  • Anmelde dødsfaldet til myndighederne. Derudover er det bedemanden, som kontakter en eventuel præst, kirke og kirkegård
  • Vejlede pårørende. Det kan fx være muligheder ift. økonomisk hjælp til begravelsen fra en begravelseskasse, sygeforsikring eller fagforening
  • Informere om, hvad "Den sidste vilje" er, og hvordan man via dette dokument, kan skrive sine ønsker om, hvordan begravelsen eller bisættelsen skal foregå
  • Sørge for den afdøde er klar til begravelsen
  • Kører kisten til kirkegården eller krematoriet
  • Regnskab og andet kontorarbejde

En bedemand beskæftiger sig ofte med mennesker, der typisk er i dyb krise, hvorfor høflighed og en rolig udstråling er to nøglekompetencer. Derudover vil du opleve begravelser af personer fra andre trossamfund, hvor du skal tage hensyn til særlige skikke og ritualer.

Bedemandsjobbet kan måske lyde trist, men det er det nødvendigvis ikke. Du møder bl.a. adskillige mennesker, der værdsætter din hjælp og ekspertise.

Se mere her:

Hvordan bliver jeg bedemand?

Du kan blive bedemand uden forudsætninger, idet jobbet ikke kræver en formel uddannelse.

Dog har en stor del af bedemænd læst bedemandsuddannelsen hos Danske Bedemænd.

Bedemandsuddannelsen kræver, at du har en tilknytning til en bedemandsvirksomhed, hvor du kan gennemføre ansættelsesforløbet af minimum 1 års varighed.

Det er din arbejdsgiver, som tilmelder dig uddannelsesforløbet. Således skal du starte med at finde en bedemand, der vil ansætte dig, og er indstillet på, at du skal uddannes til bedemand.

Derfor er det også afgørende, at du skriver en god motiveret ansøgning og udarbejder et stærkt CV.

Uddannelsen har udover ovenstående retningslinjer ingen adgangskrav, og bliver udgjort af tre moduler: Praktik, teori og en eksamen. Vi vil gennemgå hvert modul i de følgende afsnit:

Praktik

Praktikken består af et ansættelsesforhold/mentorforløb, hvor du tilegner dig praktisk erfaring. Praktikforløbet varer minimum et år.

Praktikperioden bliver afsluttet med en prøve af minimum en uges varighed, der skal gennemføres ved en godkendt praktikvært.

 bedemand

Teori

I løbet af din praktikperiode gennemføres to teoretiske forløb med afsluttende prøver. Du vil på det teoretiske forløb opleve emner såsom:

  • Personlig afklaring
  • Sorgens faser
  • Psykologiske aspekter
  • Kommunikation
  • Samtaleteknik
  • Relevant lovgivning
  • Etik
  • Kulturhistorie

Eksamen

Din eksamen består af en vejledende samtale med faglig rådgivning omkring, hvor vidt du er egnet til at arbejde i bedemandsbranchen. Teoridelen koster 20.000 kr., hvilket dækker undervisning og materialer. Det er værd at nævne, at du får løn under uddannelsen. 

En færdiggjort uddannelse betyder, at du kan kalde dig en eksamineret bedemand.

Selvstændig bedemand

Du kan også tilmelde dig uddannelse, hvis du starter som selvstændig bedemand. I uddannelsesperioden skal du praktisere i egen forretning og får samtidig tilknyttet en mentor. Din mentor skal være medlem og godkendt af Danske Bedemænd.

Fremtidsmuligheder efter bedemandsuddannelsen

Det kræver ikke en særlig autorisation for at blive bedemand. Således kan du før eller efter uddannelsen åbne din egen bedemandsforretning. Dette kræver dog en væsentlig startkapital, hvorfor indgangsbarrieren kan være mindre, hvis du køber en eksisterende bedemandsforretning. Efterspørgslen for bedemænd er stabil, og derfor kan det være vanskeligt at åbne en ny forretning, der får nok kunder til at blive profitabel.

Der findes også store bedemandsforretninger, hvor du kan arbejde som fx områdeleder.

Hvad får en bedemand i løn?

En nyuddannede bedemand (år 2022) tjener typisk mellem 20.041 kr. og 31.588 kr. brutto pr. måned. Efter fem års tjeneste er lønniveauet mellem 22.666 kr. og 34.000 kr. pr. måned på en 37 timers arbejdsuge.

Vil du gerne blive inspireret til andre muligheder indenfor: Hvad kan jeg blive, så se her: