Vi bruger cookies på ungarbejde.dk
Cookies er nødvendige for at hjemmesiden fungerer, og for at vi kan give dig den bedste service. Læs mere
Din feedback er vigtig for os!
Send mere
Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
Drømmer du om at blive urmager? Så læs med!
I denne artikel vil vi nemlig besvare centrale spørgsmål, der kan give dig en bedre forståelse af, hvad en urmager beskæftiger sig med til daglig, og hvad det kræver før du kan blive urmager.
En urmager arbejder bl.a. med mekaniske og digitale ure. Urmagere kan enten fremstille deres egne ure, eller reparere og vedligeholde andre ure. Således har urmageren en særlig viden omkring, hvordan et ur virker, og hvilke komponenter et ur består af.
Urmageren anvender maskiner til fx at slibe og skære redskaber til at udskifte eller indsætte små tandhjul, fjedre og rotorer i uret. Derfor er det også afgørende, at en urmager har et velfungerende syn og rolige hænder, idet urmageren typisk arbejder med små genstande.
Udover armbåndsure, kan en urmager vedligeholde store ure, fx på kirker og rådhuse. Dertil består urmagerjobbet også af kunderådgivning, fx vejlede dine klienter om, hvilket ur, der passer bedst til dem.
En urmager møder typisk de nedenstående arbejdsopgaver i sin dagligdag:
Du kan arbejde på forskellige arbejdspladser som urmager, fx på serviceværksteder eller urforretninger. Derudover kan du også oprette din egen virksomhed.
Prøv at se denne video, hvor Rasmus arbejder som urmager:
I det næste afsnit vil vi se nærmere på, hvordan du kan blive urmager.
Du kan blive urmager, hvis du tager en urmageruddannelse. Det er en erhvervsuddannelse med en varighed på 4 år og 6 måneder.
På uddannelsen bliver du klædt på til at udskifte nedslidte dele i digitale og mekaniske ure. Desuden lærer du at vurdere, hvorvidt en reparation af uret er lønsomt i forhold til at købe et nyt ur. Urmageruddannelsen ruster dig også til at håndtere kunder.
Således giver urmageruddannelsen dig en grundlæggende viden om salg, reparation og vedligeholdelse af ure.
Urmageruddannelsen er som tidligere nævnt en erhvervsuddannelse, hvorfor den består af et grundforløb, der varer 20 eller 40 uger, og et hovedforløb, som veksler mellem perioder på din læreplads og skolen. På skolen bliver du bl.a. undervist i de følgende fag:
Derudover møder du også fag såsom naturfag, erhvervsøkonomi, salg, service og engelsk.
Hovedforløbet giver dig mulighed for at udføre teori i praktisk, idet du møder uddannelsesrelaterede arbejdsopgaver. Det betyder ligeledes, at du skal forberede en motiveret ansøgning og opstille et CV. Dertil er det er også værd at nævne, at skoleoplæring tilbydes, hvis du ikke får en læreplads.
Urmageruddannelsen bliver afsluttet med en svendeprøve.
Grundforløbet kan påbegyndes, hvis du opfylder nedenstående krav:
Desuden skal du være erklæret uddannelsesparat, hvis du gerne vil starte på grundforløbet direkte efter 9. eller 10. klasse.
Hovedforløbet har ligeledes en række krav:
Det er også en fordel at du har lyst til at arbejde med teknik, har et godt syn, besidder en sund finmotorik og har fokus på kvalitet og detaljer.
Tallene du ser, er vejledende.
Du kan få udbetalt lærlingeløn fra den dag, hvor din uddannelsesaftale træder i kraft. Beløbet er ofte dobbelt så høj som SU for udeboende over 20 år.
Endvidere kan du også modtage en skoleoplæringsydelse, hvis du er i skoleoplæring. Ydelsens størrelse afhænger af din alder:
Den nedenstående tabel klargør, hvor meget en nyuddannede urmager tjener per måned. Tallene er fra Danmarks Statistik og inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder:
Privat |
|
Urmager |
34.124 kr. |
Vil du gerne se andre gode idéer til, hvad du kan blive, så se her: