Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Allerede har en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Bliv klogere på: Hvordan du kan blive serviceassistent

Serviceassistent

Synes du serviceassistentuddannelsen lyder spændende? Så er denne artikel for dig!

Vi vil nemlig besvare en række spørgsmål, der kan give dig en god forståelse af, hvad serviceassistentuddannelsen indebærer.

Men først, prøv at se denne video:

Hvor lang tid tager serviceassistentuddannelsen?

Serviceassistentuddannelsen har en varighed på 2 år til 2 år og 6 måneder. En serviceassistent gør rent, anretter mad og transporterer patienter, hvorfor du på uddannelsen bl.a. lærer om rengøring, madlavning og andre serviceopgaver.

Desuden bliver du uddannet i at yde service på en god og positiv måde. Serviceassistenter kan arbejde på hospitaler, plejehjem, skoler eller i private virksomheder.

Hvad lærer man på serviceassistentuddannelsen?

Serviceassistentuddannelsen giver dig en grundlæggende viden om professionel rengøring. Dertil udvikler du dine madlavningskompetencer, og dygtiggøres inden for kundebetjening. 

Uddannelsen har også en række specialer:

 • Rengøringstekniker: Her lærer du at løse forskellige rengøringsopgaver og tage hensyn til hygiejne og miljø
 • Serviceassistent med speciale i hospitalsservice: Dette speciale lærer dig at gøre rent på et hospital og tilberede og anrette mad til patienter. Derudover bliver du i stand til at transportere og forflytte patienter
 • Serviceassistent med speciale i virksomhedsservice: Et speciale i virksomhedsservice ruster dig til at gøre rent, tilberede lette retter, forberede møder og mindre konferencer og løse serviceopgaver, fx kopiering.

Serviceassistentuddannelsens opbygning

Serviceassistentuddannelsen er en erhvervsuddannelse, der udgøres af et grundforløb, der har en varighed på 20 eller 40 uger. Grundforløbet bliver efterfulgt af et hovedforløb, som veksler mellem perioder på din læreplads og perioder på skolen. På skolen lærer du bl.a. om:

 • Rengøring og hygiejne
 • Rengøringskemi og miljø
 • Ergonomi/arbejdsstillinger
 • Kvalitetssikring
 • Patienttransport og forflytning
 • Tilberedning og servering 
 • Kontorsupport og mødeservice

Du vil også blive undervist i fag som dansk, engelsk og iværksætteri.

Hovedforløbet giver dig mulighed for at udføre teori i praktisk, idet du møder uddannelsesrelaterede arbejdsopgaver. Oplæringen foregår på en arbejdsplads, hvorfor du med fordel kan skrive en motiveret ansøgning og opstille et CV før du begynder på hovedforløbet. Serviceassistentuddannelsen afsluttes med en svendeprøve. Det er værd at nævne, at skoleoplæring tilbydes på serviceassistentuddannelsen. 

Uddannelsen har også deltagerforudsætninger, fx er det vigtigt, at du er serviceminded, har en god fysik og er indstillet på skiftende arbejdstider. Udover forudsætningerne for at deltage, vil du også opleve en række adgangskrav som vi vil gennemgå i det næste afsnit.

Adgangskrav

Erhvervsuddannelsen stiller en række krav før du kan blive optaget på grundforløbet. Du skal også leve op til specifikke overgangskrav, inden du kan fortsætte på hovedforløbet. 

Lad os først gennemgå adgangskravene til grundforløbet:

 • Du skal have bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve
 • Du skal have fået mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve

Derudover skal du være erklæret uddannelsesparat, hvis du gerne vil begynde på uddannelsesforløbet direkte efter 9. eller 10. klasse.

Du kan starte på hovedforløbet og gennemføre uddannelsen, hvis du har bestået de nedenstående fag:

 • Naturfag på F-niveau
 • Dansk på E-niveau

Før du kan begynde på hovedforløbet, skal du også have en uddannelsesaftale, og tage et certifikat i begge nedenstående kurser, der tilbydes på grundforløbet:

 • Førstehjælp på erhvervsuddannelserne
 • Elementær brandbekæmpelse

Serviceassistentuddannelsen bliver tilbudt på adskillige uddannelsesinstitutioner i landet. Du kan fx læse uddannelsen i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Vejle.

Hvad får en serviceassistentelev i løn?

En serviceassistentelev kan blive udbetalt lærlingeløn, når uddannelsesaftalen med den pågældende virksomhed træder i kraft. Din lærlingeløn er typisk dobbelt så høj som SU for udeboende over 20 år, hvis du er under 25 år. Lønnen stiger, mens du er under uddannelse.

Hvis du derimod er i skoleoplæring, kan du modtage en skoleoplæringsydelse: 

 • Studerende under 18 år får udbetalt 854 kr. om ugen
 • Studerende på 18 år og derover får udbetalt 2.045 kr. om ugen det første år. Ydelsen vil stige hvert år, indtil det fjerde år, hvor du vil blive betalt 2.930 kr. om ugen

Hvad tjener en serviceassistent?

Den nedenstående tabel klargør, hvad en nyuddannede serviceassistent tjener pr. måned. Tallene er fra Danmarks Statistik, og inkluderer pension, tillæg og værdi af personalegoder.

 

 

Privat

Kommune

Stat

Rengøringsassistent

25.531 kr. 

25.468 kr. 

24.850 kr.

Hospitalsassistent, Sanitør, Rengøringsassistent

23.841 kr.

25.643 kr.  

 

Auditorieassistent, Sanitør - fabrikslokaler

27.812 kr. 

   

Serviceassistent – tværgående funktioner

23.843 kr. 

23.635 kr. 

24.794 kr.

 

De ovenstående indkomstoplysninger gælder for ansatte i de nævnte stillinger, og dækker dermed ikke selvstændige med eget firma. 

Du kan også få mere inspiration ved at klikke på nedenstående knap: