Privat-konto
Allerede har en konto ? Log ind nu
Nulstil din adgangskode nedenfor
Er du i gang med at læse en erhvervsuddannelse? Så skal du i lære hos en virksomhed, når du har gennemført dit grundforløb.
I den forbindelse har vi udarbejdet en artikel, der kan hjælpe dig, når du skal finde en læreplads.
På erhvervsuddannelsen er det påkrævet, at du bliver oplært i på en arbejdsplads. Erhvervsuddannelser er inddelt i to forløb: Et grundforløb og et hovedforløb. Det er på hovedforløbet, hvor du skal i lære hos en virksomhed.
Derfor skal du finde en arbejdsplads, der er relevant for din uddannelse, og som ønsker at ansætte dig som lærling. Desuden skal arbejdsgiveren være godkendt som oplæringsvirksomhed før du kan begynde dit lærlingeforløb. Derefter skal du og arbejdspladsen indgå en skriftlig uddannelsesaftale.
Du har nu tilegnet dig en god forståelse af, hvad en læreplads indebærer. I det næste afsnit vil vi se nærmere på, hvad det kræver at få en læreplads.
Inden vi går i dybden med, hvad det kræver at få en læreplads, så lad os først gennemgå, hvordan du kan finde en læreplads.
Lærepladsen.dk er et fornuftigt sted at starte. På denne platform kan du oprette din egen profil, der er synlig for virksomheder. Dertil kan du:
Du kan tilgå Lærepladsen.dk med dit uni-login eller NemID. Hvis du har brug for yderligere support, kan du kontakte din erhvervsskole. Det er også værd at nævne, at du kan søge lærepladser vha. dit eget netværk, så længe arbejdspladsen er godkendt til at ansætte lærlinge.
Når du har fundet en række virksomheder, hvor du gerne vil i lære, kan du udarbejde en motiveret ansøgning. Den motiverede ansøgning skal bl.a. beskrive, hvorfor den pågældende arbejdsplads skal vælge netop dig. Derfor er det vigtigt, at du ikke sender virksomheden en standardskabelon, men derimod tager dig god tid til at skrive en fængende motiveret ansøgning. Hvis du gerne vil lære mere om, hvordan du kan skrive en overbevisende ansøgning, så kan du læse denne artikel.
Desuden kan du med fordel opstille et CV, der giver arbejdsgiveren et kort og præcist overblik over dine tidligere erfaringer såsom uddannelse og arbejdshistorik. Vi har skrevet et indlæg, der klargør, hvorledes du kan udarbejde et godt CV her.
Du kan også øge dine chancer for at få en læreplads, hvis du kontakter arbejdspladsen telefonisk eller møder personligt op. Din vejleder på erhvervsskolen kan ligeledes hjælpe dig med at få en læreplads.
De første 3 måneder af din uddannelsesaftale er du på prøvetid. Denne prøvetid er gensidig, hvorfor det er muligt for både dig og din arbejdsgiver at opsige din stilling – begge uden varsel eller grund for valget.
Din uddannelsesaftale er sammenlignelig med en ansættelseskontrakt. Det kan således være vanskeligt at skifte læreplads, når du har færdiggjort din prøveperiode.
I enkelte tilfælde kan du risikere ikke at få en læreplads, når du har gennemført dit grundforløb. Du kan ikke starte på hovedforløbet, og dermed gennemføre din erhvervsuddannelse, før du har en uddannelsesaftale med en virksomhed, hvorfor en række uddannelsesinstitutioner tilbyder skoleoplæring. På den måde kan du fortsætte dit uddannelsesforløb, idet skoleoplæring giver dig praktisk erfaring tilsvarende en læreplads.
Skoleoplæring bliver ikke tilbudt, hvis du ikke har en synlig profil på Lærepladsen.dk. Desuden vil din erhvervsuddannelse formentlig opstille en række andre kriterier, der skal være opfyldt, før du kan komme i betragtning til skolepraktik.
Få inspiration til andre muligheder: