Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Hvad er ny mesterlære? Det får du svaret på her

Ny mesterlære

Drømmer du om en erhvervsuddannelse, men kæmper du med skoletræthed? Så kan ny mesterlære være det rigtige uddannelsesforløb for dig. 

I denne artikel vil vi besvare en række centrale spørgsmål, der kan give dig en bedre forståelse af, hvad ny mesterlæreuddannelsen indebærer, og hvad det kræver at komme i ny mesterlære.

Lad os starte med at se på, hvad begrebet, ny mesterlære, betyder. 

Hvad er ny mesterlære?

I ny mesterlære starter du dit uddannelsesforløb ude i en virksomhed, hvor du tilegner dig kompetencer inden for et specifikt område. Dette kan være oplagt for dig, der er skoletræt og savner praktiske udfordringer. 

Igennem skolen vil du blive tildelt en kontaktlærer, og på din arbejdsplads får du tilkoblet en mester.

Du har desuden kun to skoledage om ugen, hvorfor du får rig mulighed for at anvende teori i praksis. Din kontaktlærer og mester vil ligeledes samarbejde omkring dit uddannelsesforløb, hvilket kan medføre til, at du udvikler dine færdigheder bedst muligt. 

Hvordan er ny mesterforløbet opbygget?

En erhvervsuddannelse udgøres typisk af et grund- og hovedforløb, hvor du kombinerer skoleperioder med arbejde i form af en læreplads.

Mesterlæreforløbet erstatter erhvervsuddannelses grundforløb, der ofte foregår på skolebænken. Således vil du starte din uddannelse direkte ude på arbejdsmarkedet med kun to skoledage om ugen. 

Efter et år i ny mesterlære vil du blive kompetencevurderet. Dette vil gøre dig i stand til at læse videre på hovedforløbet.

En kompetencevurdering består af en praktisk opgave som din mester og kontaktperson har udarbejdet, og vil omhandle elementer du har beskæftiget dig med ude i virksomheden.

Godkendes din opgave, vil du få tildelt et bevis, der erstatter grundforløbsbeviset, og dermed får du adgang til erhvervsuddannelsens hovedforløb. 

mesterlære

Hvis du gerne vil lære mere om, hvad der kendetegner en erhvervsuddannelse, så kan du med fordel læse denne artikel.

Din mesters rolle

Din mester vil indtage en mentorrolle, idet din mesters opgave er at vejlede dig gennem dit forløb i virksomheden. Derfor er det din mester, der uddelegerer arbejdsopgaver og rådgiver dig omkring, hvorledes de skal udføres.

Din kontaktpersons rolle

Din kontaktperson skal derimod udarbejde en uddannelsesplan til dig for hele året i samarbejde med din mester. På den måde skal både din kontaktperson og mester sørge for, at du får et tilsvarende udbytte som elever, der har færdiggjort det traditionelle grundforløb på erhvervsuddannelsen. Det kan også være nødvendigt at supplere med et skoleforløb, hvis enkelte krav skal opfyldes før du kan påbegynde hovedforløbet. 

Hvad kræver det at komme i mesterlære?

Hvis du synes at ny mesterlære lyder som den bedste måde for dig at tage en erhvervsuddannelse på, så kan du følge de nedenstående anvisninger:

 • Du skal starte med at finde en praktikplads i en virksomhed, der kan give dig de kompetencer, der er nødvendige inden for det felt du gerne vil uddannes i. Derefter vil du få tildelt en mester, der er ansvarlig for din oplæring
 • Kontakt din lokale erhvervsskole, hvor du kan få tildelt din kontaktlærer. Din kontaktlærer vil sammen med både dig og din mester underskrive en uddannelsesaftale, og udfylde en uddannelsesplan. Vi har skrevet en artikel om uddannelsesaftaler som du kan læse her
 • I ny mesterlæreforløbet vil din kontaktlærer guide dig gennem den grundlæggende, praktiske oplæring og er med til at planlægge den afsluttende opgave i samarbejde med din mester
 • Din afsluttende opgave færdiggøres, når du har været i ny mesterlære i ca. et år, hvor opgaven som tidligere nævnt bliver vurderet. Denne vurdering kan være afgørende for, hvorvidt du kan starte på hovedforløbet og dermed gennemføre uddannelsen

Størstedelen af erhvervsuddannelser kan tages som ny mesterlære, men der findes undtagelser. Herunder kan du se, hvilke uddannelser, der ikke kan tages som ny mesterlære:

 • Elektriker
 • Flymekaniker
 • Fotograf
 • Tandtekniker
 • Mejerist
 • Sikkerhedsvagt
 • Urmager
 • Webudvikler
 • Film- og tv-produktionsuddannelsen
 • Finansuddannelsen

Det er også værd at nævne, at der gælder særlige regler for kontoruddannelsen. Denne erhvervsuddannelse skal nemlig gennemføres i form af et EUX-forløb. Dette betyder, at du skal have et års undervisning på skolen, da de gymnasiale fag på EUX ikke tilbydes hos virksomhederne. 

Hvad får en mesterlære i løn?

Du vil blive udbetalt løn fra den dag du starter i mesterlære. Lønnen afhænger af, hvilken overenskomst, der gælder inden for det område du har valgt at beskæftige dig med. Hvis du gerne vil lære mere om elevløn, kan du læse denne artikel

Se mere om: